International

Boris Johnson îl avertizează pe Vladimir Putin să înceteze „activitatea destabilizatoare”

Publicat: 19 ian. 2020

Primul ministru britanic Boris Johnson a ținut să-l avertizeze pe președintele rus Vladimir Putin să înceteze „activitatea destabilizatoare” pe care o are Rusia față de Marea Britanie și aliații ei. Johnson a făcut aceste afirmații în timpul unei întâlniri bilaterale, pe care președintele rus ți premierul britanic au avut-o pe marginea conferinței internaționale de pace privind Libia, ce are loc la Berlin, duminică, informează Reuters și AFP. Conform unui comunicat de Downing Street, Johnson a spus că nu va exista „nicio normalizare a relaţiei noastre bilaterale cât timp Rusia nu pune capăt activităţii destabilizatoare care ameninţă Marea Britanie şi aliaţii noştri şi subminează siguranţa cetăţenilor noştri şi securitatea noastră colectivă.”

Șeful britanic a adus în discuție și atacul de la Salisbury din 2018, când un fost agent dublu rus, Serghei Skripal, împreună cu fiica sa, Yulia, au fost otrăviți cu o armă chimică, despre care autoritățile britanice sunt de părere că a provenit din Rusia. Comunicatul Downing Street se referă la acest incident ca la „o utilizare nechibzuită a armelor chimice şi o încercare sfâşietoare de a ucide oameni nevinovaţi pe teritoriul Marii Britanii”.

Prima întâlnire a celor doi oficiali

Reprezentanții Rusiei, prin Agenția de știri Tass, au confirmat întâlnirea și au precizat că președintele Putin a purtat discuţii cu Johnson şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre „problemele relaţiilor bilaterale, precum şi probleme internaţionale, inclusiv situaţia din Libia.” Reamintim că aceasta a fost prima întâlnire a celor doi oficiali de când Boris Johnson a ajuns la putere, în luna iunie. De asemenea, premierul britanic Boris Johnson crede că în Libia e vorba de ”un război proxy condus de forţe externe, fie că este vorba de Rusia şi Egipt, de o parte, Turcia şi de alţii, de cealaltă parte.” El a mai declarat pe canalul Sky, chiar înainte de a sosi în capitala Germaniei, pentru a lua parte la conferința de pace privind Libia, că „Populaţia libiană a suferit destul, este timpul ca această ţară să avanseze.”loading...

Comentarii
  • Observati ca Putin zambeste. Un mascarici ca Boris(hopa, nume rusesc!) nu putea decat sa-i provoace un zambet ironic lui Putin. In toata istoria asta, englezii cu rusii nu s-au inteles. Oriunde s-au intalnit si-au dat la gioale. Din acest motiv au si vandut rusii Alaska americanilor, deoarece riscau sa le fie luata de englezi fara nici o compensatie. Situatia de azi e cu totul alta, iar raportul de forte s-a schimbat radical intre cele doua tari.

Adauga un comentariu