Razboi în Ucraina

Boris Johnson spune că cerealele blocate în Ucraina ar putea fi transportate pe Dunăre

Publicat: 04 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Boris Johnson spune că cerealele blocate în Ucraina ar putea fi transportate pe Dunăre
Boris Johnson crede că există soluții care nu implică nave de război

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat astăzi, 4 iulie, că este nevoie de rute alternative pentru ca cerealele blocate în Ucraina să poată fi scoase, inclusiv prin fluviul Dunărea, în cazul în care nu pot fi transportate prin Strâmtoarea Bosfor din Turcia.

„Turcii sunt absolut indispensabili pentru a rezolva asta. Fac tot ce pot. Depinde de Rusia să permită ieşirea cerealelor”, a spus Johnson în parlament.

„Trebuie să căutăm tot mai insistent mijloace alternative de a muta cerealele din Ucraina dacă nu putem folosi calea maritimă, dacă nu putem folosi Bosforul”, a adăugat el.

Boris Johnson crede că există soluții care nu implică nave de război

Johnson le-a spus parlamentarilor că există soluţii care nu implică prezenţa unor nave de război ale Marii Britanii sau ale altor state în Marea Neagră.

„Analizăm posibilitatea de a folosi râurile, în special fluviul Dunărea, sau de a folosi căile ferate în încercarea de a scoate cerealele în cantităţi mai mici decât am putea să o facem printr-un convoi uriaş prin Marea Neagră”, a mai declarat el.

„Analizăm toate opţiunile posibile”, a spus Johnson.

În acelaşi timp, şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a declarat luni pentru Reuters că Rusia trebuie făcută să plătească pentru daunele pe care le-a produs Ucrainei în războiul său „îngrozitor”, în timp ce Kievul are nevoie de sprijin pentru a-şi relansa economia puternic afectată, scrie Agerpres.

Soluția lui Vladimir Putin pentru criza cerealelor din Europa

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a subliniat posibilitatea unor modalități alternative pentru a exporta cerealele ucrainene, de pildă prin România, Polonia, Belarus, pe Dunăre și prin porturile Mării Azov.

„Nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene, autoritățile ucrainene au minat abordările porturilor lor. Nimeni nu-i împiedică să-i curețe și să exporte cereale de acolo, garantăm securitatea”, a declarat liderul rus, joi, la o întâlnire la Kremlin cu președintele indonezian Joko Widodo. „În plus, există și alte posibilități de export. De exemplu, prin România, pe Dunăre și deplasarea ulterioară de-a lungul Mării Negre, prin Polonia, Belarus, prin porturile Mării Azov”, a spus președintele, relatează TASS.

Adauga un comentariu