Potrivit unui studiu publicat în numărul din decembrie al Jurnalului European de Nutriție, consumul zilnic de doar 40 de grame de brânză poate preveni accidentul vascular cerebral și bolile coronariene.
De mulți ani, nutriționiștii au avut o atitudine controversată față de brânză: pe de o parte, conține o mulțime de grăsimi saturate, care cresc nivelul colesterolului și cresc riscul de ateroscleroză și boli cardiovasculare, pe de altă parte, conține proteine, calciu și probiotice care sunt utile pentru organism .
Un grup de oameni de știință din China și Olanda a analizat 15 studii care au descoperit relația dintre consumul de brânză și dezvoltarea bolilor inimii și vaselor de sânge. După ce au studiat datele a 200 de mii de oameni, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care au consumat în mod regulat brânză au 14% mai puține șanse de a suferi de boli coronariene și 10% mai puține șanse de a suferi un accident vascular cerebral decât cei care nu au consumat brânză deloc sau au folosit-o foarte rar..com
În același timp, autorii studiului observă că nu există o relație directă între consumul de brânză și dezvoltarea bolilor cardiovasculare – dacă mănânci o bucată uriașă pe zi, nu vei reduce riscul de accident vascular cerebral (mai degrabă, dimpotrivă). Este important să știți când să vă opriți: conform acelorași studii, cei mai buni indicatori au fost la persoanele care au consumat aproximativ 40 de grame de brânză pe zi.
Și, deși oamenii de știință nu au reușit să stabilească o relație de cauzalitate între consumul de brânză și riscul redus de boală, dr. Alan Stewart sugerează că se datorează nivelurilor ridicate de probiotice și acid linoleic conjugat găsite în brânză. Primii reduc inflamația, iar acizii pot reduce nivelul colesterolului rău și pot crește nivelul bunului.
Oamenii de știință intenționează să continue cercetarea și studierea nu numai a beneficiilor brânzeturilor în general, ci și a diferitelor soiuri ale acesteia.