Actualitate

Bucureștiul, aproape de relaxare. Prefectul Capitalei, Alin Stoica: „Dacă indicele scade sub 3,5, se schimbă regulile”

Publicat: 25 apr. 2021
alin stoica la birou cu mască
Prefectul Bucureștiului, Alin Stoica, a transmis joi, 13 mai 2021, după ședința Comitetului Municipiului al Capitalei pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU), că s-a hotărât trecerea în scenariul verde pentru că au trecut trei zile în care rata de infectare a fost de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori

Rata de infectare, în Capitală, a coborât la 3,68. Autoritățile se așteaptă ca luni acest indice să coboare sub 3,5 la mie.

ADVERTISING

Astfel, am putea scăpa de restricții. Prefectul Bucureștiului, Alin Stoica a oferit mai multe detalii la Antena 3.

„Dacă indicele de infectare o să scadă sub 3,5, vom organiza imediat o ședință, pentru a constata acest lucru și pentru a schimba regulile.

Mai exact, în weekend, vineri, sâmbătă și duminică vor fi permise activitățile cu publicul pentru operatorii economici până la ora 20.00 și circulația în afara locuinței până la ora 22.00.

De asemenea, sălile de sport vor putea să opereze și ele (…) Restaurantele vor rămâne închise la interior, acolo vom putea să avem o relaxare abia după ce incidența va scădea sub 3 la mie și asta doar parțial, iar apoi sub 1,5”, a precizat prefectul la Antena 3.

Prefectul Capitalei: „Nu vor exista controale suplimentare”

Prefectul a explicat că nu vor exista controale suplimentare, iar bisericile au apelat la voluntari care să se asigure că măsurile sanitare sunt respectate.

„Suntem pregătiți pentru perioada Sărbătorilor. Am vorbit atât cu clericii, cât și cu magazinele. Lucrurile sunt organizate și evident, și forțele de ordine vor veni să sprijine.

Nu avem în vedere o mai mare prezență a forțelor de ordine (…) Pentru toate bisericile vor exista voluntari care să supravegheze modul în care se desfășoară evenimentele”, a mai explicat Alin Stoica.

Restricții prelungite în Capitală. Prefect: „Vor fi relaxări când incidența coboară sub 3.” Ce excepții există în perioada Paștelui

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat sâmbătă, după ședința Consiliului Municipal pentru Situații de Urgență București, că restricțiile au fost prelungite, însă incidența a scăzut în prezent sub 4 la mia de locuitori, urmând ca atunci când rata coboară sub 3 să existe noi relaxări.

„În sedinta de astăzi au fost prelungite măsurile pe care le știți cu toții. Următoarele derogări: Pentru următoarea vineri, 30, Vinerea Mare, programul operatorilor economici cu publicul va fi până la ora 20, în loc de ora 18”, a declarat Alin Stoica.

Vor exista însă relaxări în privinţa circulaţiei de noapte în contextul Paştelui Ortodox şi a sărbătorilor dedicate Ramazanului, a precizat prefectul Capitalei.

„În noaptea de Paşte circulaţia va fi liberă pentru toate persoanele, fără niciun fel de declaraţie pentru a participa la slujbele specifice. La fel şi pentru sărbătoarea credincioşilor musulmani, Ramadanul, peste o săpămână după Paşte. Rata a scăzut sub 4 în Capitală, suntem la 3,94 astăzi”, a precizat prefectul.

„Este previzibil că vom scădea sub 3,5 în următoarea perioadă. Conform hotărârii in vigoare, singura măsură suplimentară faţă de ce am spus va fi deschdierea sălilor de sport, la sub 3,5. (…) Restaurantele la interior vor fi deschise treptat, după ce vom coborî sub 3 cu rata de intectare, mai întâi cu 30%, iar după ce scade sub 1,5, va fi de 50%”, a precizat acesta.

Restricțiile care vor fi prelungite în Capitală

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 – 5,00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.

Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 5,00 – 18,00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 5,00 – 21,00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 21,00 – 5,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18,00 – 5,00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.

Ce excepții există în perioada Paștelui

În ceea ce privește derogările în perioada sărbătorilor pascale, se prevede ridicarea carantinei de noapte între 1 – 2 mai, în intervalul orar 20,00 – 5,00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paştelui Ortodox.

Magazine vor fi deschise până la ora 20 în Vinerea Mare. Pe 30 aprilie, în toate localităţile, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00 – 20,00.

Totodată, enoriaşii musulmani au permisiunea de a se deplasa în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai, în intervalul orar 20,00 – 5,00, pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

Adauga un comentariu