National

Bugetul Iașului în aer. Consilierii USR și PSD nu vor să voteze proiectul Primăriei

Publicat: 21 apr. 2021
Primăria Iași are nevoie de servicii de corespondență pe o perioadă de 2 ani. Liciția va avea loc pe data de 16.12.2020
Sediul administrativ al Primăriei Iași

Joi, 22 aprilie, de la ora 12.00 va avea loc o ședință extraordinară de Consiliu Local în care se va discuta printre altele și proiectul de buget pentru anul 2021. Cu toate acestea se pare că aleșii USR-PLUS și cei ai PSD nu vor să voteze proiectul de buget ceea ce face ca toate plățile instituției să fie blocate.

Deși au afirmat inițial că vor susține bugetul pe 2021, consilierii celor două partide s-au „răzgândit” după ce aleșii USR s-au dat astăzi în spectacol și nu au fost în stare să explice nici măcar de unde provin sumele pentur amendamentele lor, cei de la PSD au anunțat că nu vor să voteze nici ei propunerea de buget. Și culmea, decizia celor de la PSD Iași a stârnit hohote de râs în cadrul Comisiilor Reunite ale CL ce au avut loc astăzi. Mai precis chiar în timpul discuțiilor, cu toți consilierii locali în sală, organizația condusă de Maricel Popa s-a făcut de râs trimițând un comunicat prin care își justifică votul negativ.

Prin urmare, deciziile celor două partide pot duce la o blocare a plăților Iasului pe termen nelimitat asta pentru că municipiul nu mai poate face plăți deoarece trece de termenul de 45 de zile de la bugetul general al României.

Lista proiectelor discutate de aleșii ieșenilor

Bugete de 1,2 miliarde de lei la Primăria Iași și de 1,4 miliarde de lei la Consiliul Județean Iași. Acestea sunt sumele pe care le vor avea la dispoziție cele două instituții publice ieșene pe parcursul anului 2021. În cursul acestei săptămâni, aleșii din Consiliul Județean Iași și cei din Consiliul Local vor avea pe masă proiectele de buget pe anul în curs, listele investițiilor, dar și alte detalii ce țin de finanțele din 2021.

Listele de investiții ale ambelor instituții au fost deja prezentate de executivul CJ și cel al Primăriei Iași. Consilierii urmează să amendeze proiectele de buget cu noi propuneri, acestea urmând a fi dezbătute în plen. Un prim proiect de hotărâre prevede aprobarea documentației tehnico-economice la amenajarea unor terenuri de sport aferente instituțiilor școlare. Este vorba despre 21 de terenuri de sport de la mai multe unități de învățământ din municipiul Iași.

Bugetul CJ Iași pe 2021 cuprinde o serie de proiecte în parcurile industriale, în infrastructura de drumuri și nu numai. Săptămâna trecută, consilierii au avizat alocarea unor fonduri către primăriile din județul Iași pentru susținerea proiectelor locale și plata unor datorii.S-au alocat câteva zeci de milioane de lei din cota de 6 la sută provenită din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat. În plus, s-au alocat și fonduri din procentul de 20 la sută din cotele și sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Aleșii județului au avizat și alocarea unor fonduri pentru primăriile care au proiecte de gaz și de aducțiune de apă.

Adauga un comentariu