În aceste momente are loc o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului în plenul Parlamentului pentru a se dezbate bugetul pe anul 2022.
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, în plenul Parlamentului, principalele obiective din bugetul pentru 2022.
„Bugetul pentru 2022 are la bază următoarele principii: transparență, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, o agendă europeană, folosința fondurilor europene pentru perioada 2021-2027 și a celor alocate prin PNRR pentru creșterea rezilienței economiei românești. Totodată, construcția bugetului a reprezentat un proces responsabil pentru a gestiona situațiile dificile cu care se confruntă România cum ar fi criza sanitară sau creșterea prețurilor la energie. Ținta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar pe parcursul următorilor ani, chiar dacă efectele pandemiei încă sunt resimțite la nivel global și național”, a transmis premierul, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
„Este bugetul cu cea mai mare alocare a investițiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aprox. 88,8 miliarde lei. Așa cum ne-am angajat, nu vom crește taxe și impozite. Vom menține regimul fiscal actual al IMM-urilor și toate măsurile aflate în vigoare pentru susținerea antreprenorilor. Vom sprijini accesul la finanțare al IMM-urilor prin continuarea programului IMM Invest”, a adăugat Ciucă.
Nicolae Ciucă, despre creșterea pensiilor și alocațiilor
Premierul Nicolae Ciucă a susținut, de la tribuna Parlamentului, că începând cu 1 ianuarie 2022, vor crește pensiile, salariile și alocațiile.
”Guvernul se va implica în programele sociale, pentru că în centrul preocupărilor este cetățeanul. Pentru a proteja veniturile populației, am stabilit un pachet de măsuri sociale: creștere alocațiilor, a pensiilor, indemnizația socială minimă, stimulentul de energie și ajutoare pentru încălzire în sezonul rece.
Aprobarea bugetului pentru anul 2022 va fi garanția că aceste măsuri intră în vigoare de la 1 ianuarie.
Bugetul pentru anul 2022 corespunde așteptărilor societății, dar și nevoilor de dezvoltare ale României.
Dincolo de orice opinie politică, votul asupra Legii Bugetului reprezintă un gest de responsabilitate și o garanție pentru dezvoltarea României”, a spus Nicolae Ciucă.
Acuzații aduse la adresa lui Nicolae Ciucă
Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, îi acuză pe Nicolae Ciucă și Florin Cîțu că au făcut un buget care se bazează pe venituri fictive, iar banii sunt, de fapt, cheltuiți pentru ”baroni și baronime”.
”Este un buget al minciunii și al hoției! Suntem în groapă! Cheltuielile au crescut extrem de mult și în 2022 prognozați că din fiecare 100 de lei cheltuiți de statul român 15 lei sunt datorie, iar asta înseamnă că va trebui să ne împrumutăm.
Domnul Cîțu a impus venituri fictive! Ce ziceți de ideea năștrușnică ca prima dată să creștem colectarea și apoi să cheltuim banii? Vă doriți să creșteți cheltuieli din pix cu bani pe care nu-i aveți.
Aveți creșteri la pensiile speciale. Dacă ne uităm la bugetul Administrației Prezidențiale, a crescut cu 25%! Oare s-a scumpit golful? Finanțați academii care scot plagiatori pe bandă rulantă!”, spune Claudiu Năsui.