Prima pagină » Actualitate » Buletinele se schimbă! Ce informații vor apărea pe noile cărți de identitate
Buletinele se schimbă! Ce informații vor apărea pe noile cărți de identitate

Buletinele se schimbă! Ce informații vor apărea pe noile cărți de identitate

05 oct. 2023, 10:20, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Este oficial! Cărțile de identitate ale românilor vor fi schimbate. Noile buletine ar putea fi implementate cât de curând. Potrivit unui proiect de lege, se pare că pe noul document vor fi trecute mai multe informații decât până în prezent.

Conform proiectului de lege, în plus față de informațiile care se află în aceste momente pe actele de identitate ale românilor, cum ar fi numele complet al titularului, sexul, cetățenia și codul numeric personal, se va include și informația privind grupa sanguină a acestuia și factorul Rh.

Se schimbă buletinele!

Acest detaliu este inclus într-un proiect de lege ce urmează să fie votat de parlamentari, posibil să obțină primul vot din partea senatorilor, fiind însoțit de un raport favorabil.

Proiectul legislativ vizează modificarea OUG 97/2005 referitoare la evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, cu scopul de a adăuga noi informații pe buletine.

În mod specific, pe atât pe cartea de identitate fizică, cât și pe cea electronică, în plus față de informațiile actuale, se vor regăsi și grupa sanguină și factorul Rh.

Potrivit legislației aflate în vigoare, datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:

numele și prenumele deținătorului;
sexul;
cetățenia;
data nașterii;
semnătura olografă a deținătorului;
o fotografie a titularului;
CNP-ul;
adresa de domiciliu a deținătorului.

Potrivit prevederilor ordonanței menționate mai sus, datele cu caracter personal incluse în cartea de identitate sunt cele menționate anterior, iar în format electronic, acestea cuprind:

informațiile preluate din formatul tipărit al cărții;
numele complet al părinților titularului;
locul de naștere al titularului;
certificate pentru autentificare sau semnătură electronică și, în cazul necesar, certificate pentru semnătură electronică calificată;
date biometrice ale titularului, care includ o imagine facială și, dacă este cazul, imagini ale amprentelor a două degete.
Conform inițiatorilor, această implementare este necesară deoarece „cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduși la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători”, notează avocatnet.ro.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *