Prima pagină » International » Bulgaria vrea să se alăture „clubului de muniție” pentru Ucraina al UE
Bulgaria vrea să se alăture „clubului de muniție” pentru Ucraina al UE

Bulgaria vrea să se alăture „clubului de muniție” pentru Ucraina al UE

16 iun. 2023, 19:20,
în International

Noul ministru al Apărării al Bulgariei a declarat că țara încearcă să-și intensifice sprijinul pentru eforturile UE de a furniza Ucrainei muniția de care are nevoie pentru a continua lupta cu trupele Moscovei.

Miniștrii apărării NATO se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre cum să intensifice capacitatea industrială a alianței pentru a sprijini Ucraina – precum și capacitățile de apărare și descurajare în perioada premergătoare unui summit cheie la Vilnius luna viitoare.

Țările UE au finalizat un acord pentru a trimite 1 milion de obuze și rachete de 155 de milimetri la Kiev

În mai, țările UE au finalizat un acord pentru a trimite 1 milion de obuze și rachete de 155 de milimetri la Kiev până în martie anul viitor, fiind de acord să ofere imediat muniție din propriile stocuri și ca statele membre să primească rambursare parțială pentru eforturile lor. Ei au convenit cu 1 miliard de euro pentru această parte a planului și încă 1 miliard de euro pentru o schemă de achiziții comune, care să furnizeze muniție Ucrainei și să le reumple stocurile. Comisia a propus, de asemenea, o inițiativă de 500 de milioane euro pentru a stimula capacitatea Europei de a produce arme și de a îndeplini aceste obiective.

Ca parte a acestui impuls, Agenția Europeană de Apărare (EDA) a lansat un proiect pentru ca statele membre să achiziționeze în comun cartușele de muniție, fie pentru a-și reumple stocurile, fie pentru a le trimite în Ucraina. Până acum, Bulgaria a fost una dintre cele două țări ale UE – Irlanda neutră din punct de vedere militar este cealaltă – care nu a aderat la schema EDA.

„Ne alăturăm acestei coaliții”, a declarat Todor Tagarev pentru POLITICO într-un interviu. „Cred că vom putea furniza o parte din muniția necesară pentru Ucraina”.

„Nu a fost nicio decizie politică”, a spus el, „dar cu siguranță vom depune efort și cred că vom găsi o cale”.

Președintele bulgar Rumen Radev, o figură considerată de unii ca blândă cu Rusia și care s-a bucurat de puteri fără precedent de a numi guverne interimare succesive, a exclus să se alăture coaliției la sfârșitul lunii martie.

În decembrie, parlamentarii bulgari au dat lumină verde unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina, după multe lupte interioare, deși acest lucru s-a limitat în principal la arme mai ușoare.

Țara ar fi furnizat în secret până la o treime din necesarul de muniție

Totuși, țara ar fi furnizat în secret până la o treime din necesarul de muniție al Ucrainei în primele faze ale războiului Rusiei, prin intermediari autorizați de guvernul său pro-european anterior.

Avantajul aderării oficiale a Sofia la coaliție este că „în mod tradițional, Bulgaria… s-a specializat în producția de arme de calibru mic, arme ușoare și muniție” încă din perioada sovietică, a spus Tagarev.

Cu toate acestea, expertul militar de carieră și oficialul apărării a susținut că donarea avioanelor de luptă MiG-29 și a sistemelor de apărare aeriană ar fi o „provocare”, deoarece stocurile Bulgariei sunt necesare pentru a satisface propriile nevoi ale țării – recunoscând în același timp că o mare parte din flota de tancuri a țării este veche tot de o jumătate de secol.

Bulgaria este pe cale să respecte angajamentul NATO de a crește cheltuielile pentru alianță

Tagarev a mai spus că țara este pe cale să respecte angajamentul NATO de a crește cheltuielile pentru alianță la 2% din PIB „până în 2024”, despre care a insistat că ar trebui să fie „un minim”.

Ucraina ar trebui, de asemenea, „absolut” să intre în NATO „când condițiile o permit”, a adăugat el, adică de îndată ce războiul Rusiei se încheie. Totuși, susținerea acestui punct de vedere nu va fi ușor într-o țară în care doar 46 la sută dintre oameni cred că războiul din Ucraina este în totalitate vina Rusiei, potrivit unui sondaj din decembrie, comparativ cu media UE de 88 la sută.

„Sunt foarte îngrijorat” de influența Moscovei în Bulgaria, a recunoscut Tagarev, adăugând că ia în considerare înființarea de noi unități specializate pentru a aborda narațiunile rusești de dezinformare.

„Trebuie să ne asigurăm că reușim să combatem eficient propaganda rusă, campaniile de dezinformare și tot felul de alte influențe pe care le avem în țară. Ambasadorul Rusiei aici și alte partide politice, politicieni influenți, vorbesc cu aceeași voce – și aceasta nu este vocea aliaților noștri”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024