Bunica — câtă căldură, blândețe, gingășie și dragoste sunt cuprinse în acest cuvânt! El ne trezește cele mai frumoase amintiri: vacanțele de vară fără griji, prăjiturile gustoase, clătitele sățioase și multe alte lucruri plăcute și uimitoare, pe care un om apropiat și iubitor poate să le dăruiască nepoților săi.
Dulceața aromată, ceaiul parfumat, poveștile de seară, dragostea nelimitată — ce asociații faceți, când vă gândiți la bunicile voastre? Suntem siguri că pe cele mai bune!
Noi le iubim nespus de mult pe bunicile noastre. Este surprinzător, dar unii dintre noi seamănă mai mult cu bunica decât cu părinții: atât aspectul fizic, cât și caracterul. Dar am observat un lucru încă mai interesant: chiar și copiii unora dintre noi seamănă mai mult cu bunicile materne decât cu mamele și tații lor!
Inițial această asemănare a observat-o una dintre colegele noastre: comportamentul fiului ei semăna foarte mult cu cel al bunicii. Iar recent am aflat că acesta este un lucru demonstrat științific.
După cum afirmă savanții, anume bunica din partea mamei are cea mai multă influență asupra vieții copilului. Anume ea îl învață regulile principale de viață și îi dăruiește toată dragostea și grija sa. Legătura dintre bunică și nepoți este cea mai profundă și mai rezistentă.
Aparent, ea se formează la nivel genetic!
Demult nu mai este un secret faptul că copiii noștri „împrumută” în primul rând material genetic de la bunici. Și noi semănăm mai mult cu părinții părinților noștri. Anume din acest motiv putem să observăm asemănările fizice ale copiilor și rudelor noastre decedate.
Specialiștii din domeniul geneticii afirmă că anume genele bunicilor materne sunt transmise copiilor noștri!
Bineînțeles, aceste date sunt generale și în fiecare familie totul poate avea loc altfel. Copilul poate să semene și cu părinții, și cu bunica paternă. Ce să mai spunem: genetica este o știință incredibil de complicată și imprevizibilă.
Dar părinții trebuie să înțeleagă ce rol important joacă cele mai apropiate rude în soarta și caracterul copilului lor.
După cum spun specialiștii, chiar și sentimentele, pe care le-a avut bunica în timpul sarcinii, pot să influențeze dezvoltarea nepoților. Nu uitați de faptul că relațiile de rudenie sunt complicate și interconectate. Astfel, emoțiile, comportamentul, obiceiurile noastre bune și rele pot fi transmise genetic copiilor și nepoților noștri.
Anume din această cauză este important să tratăm cu atenție sănătatea și starea noastră psihologică. Făcându-ne rău nouă înșine, noi afectăm conștient și direct viitoarele generații. Gândiți-vă la acest lucru!
Gândiți-vă la sine și aveți grijă de sănătatea voastră — nepoții voștri vă vor fi recunoscători!
Cândva am avut norocul să citim o compunere nespus de călduroasă despre bunica iubită, pe care a scris-o nepoțica ei. Această povestire mică, plină de dragoste, ne-a determinat să zâmbim și să vărsăm câteva lacrimi. Îndată am vrut să le sunăm pe bunicile noastre dragi.
Aveți grijă de cei dragi! Dăruiți-le căldura, dragostea și atenția voastră! Astfel toți vor fi fericiți!