Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași a organizat astăzi, 30 mai 2025, în colaborare cu Penitenciarul Iași, o bursă a locurilor de muncă dedicată persoanelor private de libertate.
Evenimentul, desfășurat în cadrul proiectului „Activități de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii”, a avut ca scop sprijinirea reintegrării sociale și profesionale a deținuților după eliberare.
Prin acest demers, organizatorii își propun să combată stigmatizarea și să ofere o șansă reală de reabilitare persoanelor care au ispășit pedepse privative de libertate.
„În data de 30.05.2025 AJOFM Iaşi a organizat, în parteneriat cu Penitenciarul Iaşi, Bursa Locurilor de Muncă pentru persoanele private de libertate, în cadrul Proiectului de activitate” Activități de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii”.
Scopul acestei acţiuni a constat în asigurarea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale ale persoanelor condamnate în vederea facilitării integrării sau reintegrării acestora pe piaţa muncii după punerea în libertate.
Acţiunea s-a desfăşurat la sediul ALOFM Iaşi din șos.Națională nr.1, având la bază Protocol de colaborare încheiat între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
La bursă au participat 8 persoane private de libertate şi 2 agenți economici din domeniul construcțiilor. Au fost oferite locuri de muncă în meseriile de instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, sudor, zidar roșar tencuitor, electrician în construcții, dulgher, muncitor necalificat, fierar betonist, tâmplar universal.
Organizarea acestor acţiuni este necesară, cunoscut fiind faptul că societatea manifestă o anumită reticenţă în a credita ideea că o persoană care a executat pedepse privative de libertate poate fi reeducată şi resocializată.
Programele şi activităţile socio-educative precum şi cele de reintegrare desfăşurate în Penitenciar nu au finalitatea dorită dacă participanţii la viaţa civilă nu încurajează şi sprijină reintegrarea acestor persoane în societate, astfel încât să se limiteze riscul de excluziune socială precum şi posibilitatea ca faptele care au atras starea de detenţie să se repete”, a transmis Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași.