Prima pagină » Eveniment-Social » Business de succes cu legume cultivate în solarii de o tânără din Corod: „Îmi doresc pe viitor construcția de sere hidroponice“

Business de succes cu legume cultivate în solarii de o tânără din Corod: „Îmi doresc pe viitor construcția de sere hidroponice“

20 ian. 2023, 13:49,
în Eveniment-Social

În apropierea celui mai mare bazin legumicol din România, comuna Corod, județul Galați, Mădălina Tenie este una dintre puţinele femei fermier din sud-estul României, care de câțiva ani, se ocupă de afacerea părinților legumicultori.

Mădălina este studentă la Facultatea de Horticultură USV Iași, în anul al III-lea și face parte din tânăra generație de legumicultori care vrea să aducă un suflu nou acestui domeniu, tot mai dezvoltat în ultimii ani.

,,Totul a început în anul 1990, când părinții mei s-au apucat să cultive legume în câmp, pe suprafețe mici. După aproximativ 2 decenii au fost construite primele solarii. Numărul acestora a crescut de la an la an, ajungând astăzi la suprafața de 1 ha de solarii destinate culturilor legumicole. Pe lângă solarii avem și o suprafață de 1.2 ha de teren în câmp. Solariile sunt construite pe structură din lemn de salcâm și brad, dar avem și un solar cu structură metalică, toate fiind acoperite cu folie de polietilenă’’, adaugă Mădălina Tenie, studenta Facultății noastre.

Cultura hidroponică- o metodă eficientă de a cultiva plante fără sol în spații protejate

Pe viitor, după absolvirea studiilor, tânăra gălățeancă își dorește să construiască sere hidroponice, pe suprafețe mult mai mari.

,,Cultura hidroponică se practică în întreaga lume, această metodă reprezentând de fapt modalitatea modernă de cultivare a plantelor fără a folosi solul ca mediu de înrădăcinare și hrană, fiind o metodă de cultură intensivă în agricultura modernă, folosind o tehnologie foarte avansată’’, mai spune Mădălina, în curând inginer horticol.

Mădălina Tenie a ales horticultura din pasiune pentru plante.

,,Am crescut printre legume, iar după absolvirea liceului am obținut calificarea de tehnician horticultor, ceea ce a fost mult mai ușor în alegerea Facultății, deja știind cu ce se ocupă acest domeniu. Cea mai mare provocare în acest business este obținerea de produse de calitate și valorificarea lor pe piață. La noi în familie este valabilă sintagma „o nouă zi, o nouă provocare”. Pentru cei care doresc să înceapă o afacere în acest domeniu, le recomand să se gândească de 2 ori înainte de a începe, deoarece plantele au nevoie de multă îngrijire, iar o mare parte din timp trebuie dedicat lor’’, specifică Mădălina Tenie, studentă la Facultatea de Horticultură din Iași, în anul al III-lea.

Localitatea din ţară unde se munceşte NON-STOP

Comuna Corod din județul Galați se află la doar 12 km de cazinul legumicol Matca- unul din cele mai mari și mai cunoscute bazine legumicole din România. O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Cifrele indică faptul că la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca.

Mai nou, tot mai mult comune din zonă (aflată în imediata apropiere a oraşului Tecuci) au prins gustul afacerii cu legume în spaţii protejate, aşa că solariile din Matca, Corod, Cudalbi, Drăgăneşti şi Comeşti acoperă circa 1.000 de hectare, deci cam o cincime din suprafaţa cultivată „sub folie” în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`