Actualitate

Bust al Papei Francisc, dezvelit în Capitală

Publicat: 10 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bust al Papei Francisc dezvelit în Capitală
Papa Francisc a fost internat duminică după-amiază într-un spital din Roma pentru o "operaţie programată" la colon, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului

Un bust al Papei Francisc, realizat de artistul plastic român Darie Dup, va fi amplasat marţi, 16 iunie 2020, pe Bulevardul Schitu Măgureanu din Capitală. În cadrul unui eveniment se va dezveli bustul, începând cu o rugăciune. Bustul Suveranului Pontif a fost realizat pentru a comemora un an de la venirea acestuia în România, unde a vizitat Iaşi, Bucureşti, Blaj şi Șumuleu – Ciuc.

Motto-ul „Să mergem împreună”

Răspunzând invitaţiei autorităţilor Statului român şi a Bisericii Catolice din România, Papa Francisc a făcut o călătorie apostolică în România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa a vizitat oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj, precum şi Sanctuarul Marian de la Sumuleu-Ciuc.

Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureştia transmis că discursurile Papei şi gesturile făcute de el au impresionat şi au reţinut atenţia multora. Astfel, merita catalogarea acestei vizite ca fiind una istorică.

„Vizita Papei Francisc a impresionat şi, fiind pusă sub motto-ul ‘Să mergem împreună!’, cred că a reuşit cel puţin să atragă atenţia asupra acestor vectori care meritau să fie tot mai reuniţi în aşa fel încât să mergem tot mai împreună nu numai la nivel religios, ci şi la nivel etnic sau la nivel social şi politic. Atâtea lucruri care ar trebui totuşi adunate în aşa fel încât să răspundă nevoilor omului de azi. Discursurile Papei şi gesturile făcute de el au impresionat, au reţinut atenţia multora şi de aceea merită să catalogăm această vizită ca istorică”, a declarat marţi, purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, preotul Şerban Tarciziu.

El a menţionat că iniţiativa ridicării unei statui a Papei Francisc în Bucureşti s-a manifestat atât din partea Preşedinţiei şi Guvernului României, a Primăriei Generale a Capitalei, cât şi din partea Vaticanului.

Evenimentul va începe la ora 17,00 cu o rugăciune. Au fost invitaţi să rostească discursuri reprezentanţi ai Preşedinţiei, Guvernului, Primăriei Generale Capitalei, dar şi din partea Bisericilor. Va fi prezent Nunţiul Apostolic în România, arhiepiscopul Miguel Maury Buendía.

Sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani după vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, Sanctitatea Să, Papa Francisc, a efectuat, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019, o vizită în România (Bucureşti, Iaşi, Şumuleu-Ciuc şi Blaj).

A doua vizită a unui Suveran Pontif în România

Este a doua vizită a unui Suveran Pontif în România, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea, din 7-9 mai 1999. Vizita va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valente ecumenice, întâlnind creştinii catolici, dar şi pe toţi oamenii de bunăvoinţă.

„Ştirea a fost anunţată, în mod oficial (vineri, 11 ianuarie 2019 – n.r.), de Biroul de Presă al Vaticanului, precum şi de Preşedinţie şi de Conferinţa Episcopilor bdin România. Tema vizitei Papei Francisc este: «Să mergem împreuna». Logoul vizitei o înfăţişează pe Sfânta Fecioară Maria care îmbrăţişează persoane de diferite categorii de vârsta, toate conduse de crucea Mântuitorului. Prin tradiţie, România este numită «Grădina Maicii Domnului», aşa cum a amintit şi Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea în vizită pe care a făcut-o în anul 1999 în România.

Totodată, culorile de pe logo sunt culorile steagului României: roşu, galben şi albastru. Episcopii catolici din România au primit cu bucurie şi recunoştinţa vestea vizitei Papei Francisc, îndemnându-i pe credincioşi şi pe toţi oamenii de bunăvoinţa să se unească în rugăciune pentru ca acest eveniment să aducă roade bogate în viaţa spirituală a creştinilor, precum şi în favoarea binelui şi unităţii întregii societăţi romaneşti”, a transmis Pr. Adrian Blajut, reprezentant al Biroului de Presă al Dieceziei de Iaşi a Bisericii Romano-Catolice.

Adauga un comentariu