Local

Căderile masive de zăpadă le-au creat mari probleme pacienților dializați. Conf. dr. Ionuț Nistor: „Viața lor este pusă în pericol, dacă nu reușesc să ajungă la dializă” – FOTO/VIDEO

Publicat: 07 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Căderile masive de zăpadă le-au creat mari probleme pacienților dializați. Conf. dr. Ionuț Nistor Viața lor este pusă în pericol dacă nu reușesc să ajungă la dializă  FOTOVIDEO
Căderile masive de zăpadă au pus mari probleme pacienților dependenți de dializă, care au  trebuit să ajungă din toate colțurile județului la Iași

Căderile masive de zăpadă au pus mari probleme pacienților dependenți de dializă, care au trebuit să ajungă din toate colțurile județului la Iași. La nivelul județului Iași, câteva sute de pacienți supraviețuiesc prin dializă. În condiții normale, zilnic vin la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași, pentru dializă, în jur de 300 de pacienți

În contextul în care drumurile au fost blocate din cauza zăpezii, miercuri, 5 aprilie 2023, un pacient dializat din comuna Movileni a fost transferat la Iași cu șenilata. Șenilata a intervenit și pentru preluarea unui pacient dependent de dializă din localitatea Mihail Kogălniceanu, comuna Țigănași, Iași. Joi, 6 aprilie 2023, alți patru pacienți cu dializă din comunele Țibani și Țibănești au fost transportați la Iași cu șenilata.

Căderile masive de zăpadă le-au creat mari probleme pacienților dializați

Medicii din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași au colaborat cu Departamentul Regional de Urgență și cu personalul centrelor de dializă din Iași pentru ca pacienții să poată să ajungă la dializă, iar mai apoi la domiciliu.

„Din păcate, pentru pacienții noștri este extrem de important, iar viața lor este pusă în pericol, dacă nu reușesc să ajungă la dializă, iar cele câteva sute de pacienți care fac dializă în județul Iași, după fiecare ședință de dializă, trebuie să ajungă acasă, la domiciliul lor, în tot județul Iași.

În condițiile vremii nefavorabile de ieri și ale drumurilor blocate, o parte din pacienți nu au reușit să ajungă la domiciliu sau la ședințele de dializă. A fost o colaborare foarte strânsă cu Departamentul Regional de Urgență și cu colegii noștri din centrele de dializă din județul Iași”, a transmis conf. dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași.

Doi pacienți au fost internați direct în Terapie Intensivă

În cursul zilei de miercuri, 5 aprilie 2023, aproximativ 40 de pacienți au ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași. Doi dintre aceștia au fost diagnosticați cu COVID-19, iar alți doi pacienți au fost internați direct în Terapie Intensivă.

„Aproximativ 40 de pacienți au fost direcționați și evaluați la Spitalul «Parhon», 18 dintre ei au fost internați în cursul gărzii de ieri. Sunt pacienți care au avut decompensări ale bolii de bază sau complicații medicale. Doi dintre pacienți au fost diagnosticați cu infecție COVID și sunt internați pe zona noastră de COVID.

Alți doi pacienți cu stare generală foarte gravă au fost internați direct în Terapie Intensivă, iar restul pacienților au fost evaluați și direcționați, în funcție de fiecare caz în parte, către dializă, iar acolo unde stare generală a permis, către o cazare în pensiunile din orașul Iași. Astăzi (n.r. – 6 aprilie 2022) este continuată această comunicare și colaborare cu colegii noștri din centrele de dializă. Probabil că cei care au în continuare nevoie să ajungă în județul Iași vor rămâne în oraș ca să poată să-și facă ședințele de dializă, iar în cursul zilei de mâine se va încerca ducerea lor la domiciliu”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor.

Adauga un comentariu