Culinar

Calcan prăjit. O rețetă pe cât de simplă, pe atât de apetisantă

Publicat: 02 nov. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Calcan prăjit. O rețetă pe cât de simplă pe atât de apetisantă
Puteți servi calcanul prăjit simplu, cu sos de pește sau să îl însoțiți de o salsa picantă în stil indian

Calcanul este un pește plat, cu carne albă și bine-cunoscut în bucătăria franceză și asiatică. Aroma sa este una delicată, numai bună pentru o cină ușoară. Dacă dorești să savurezi un pește de înaltă calitate, cu siguranță vei opta pentru calcan. Deși nu este o opțiune economică, este un adevăr faptul că atunci când îți propui să mănânci sănătos, calcanul ar trebui să fie prezent în farfuria ta cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. Calcanul este un tip de pește bentonic, întâlnit în principal în apele sărate, în special în cele salmastre din zona Atlanticului de Nord. De asemenea, îl poți găsi în Marea Baltică, Marea Mediterană și în Marea Neagră.

În aceasta rețetă, calcanul este tăvălit printr-un pic de făină, iar apoi prăjit în tigaie până când pielea devine crocantă. Singurul truc atunci când gătești calcan prăjit este să urmărești cu atenție timpul în care stă pe foc. Nu vrei ca peștele să devină prea uscat sau prea moale.

Rețetă de pește calcan prăjit

Puteți servi calcanul prăjit simplu, cu sos de pește sau să îl însoțiți de o salsa picantă în stil indian (kachumber). De asemenea merge împerecheat și cu un sos francez cu hrean (sauce du raifort).

Calcanul prăjit la tigaie se prepară rapid, iar pentru 4 porții aveți nevoie de 4 felii de calcan, 3 căței de usturoi, curățați și tăiați în două, 1/3 ceașcă de făină de grâu, după nevoie, 1 linguriță de pudră de ardei iute roșu, 1/3 ceașcă de ulei neutru, 2 linguri de unt nesărat, 3/4 ceașcă de sos de pește și 1 lingură de mărar proaspăt, pentru servire.

Cere pescarului să pregătească 4 felii frumoase de calcan. Spală-le și tamponează-le cu prosoape de hârtie. Așază feliile de pește într-un vas ușor adânc și condimentează-le cu sare, pudră de ardei iute roșu, un cățel de usturoi tocat și puțin ulei. Asigură-te că mirodeniile acoperă peștele în mod uniform, și lasă-l la marinat pentru nu mai mult de 30 de minute. Tamponează-l încă o dată cu un prosop de hârtie. Folosind o sită cu ochiuri mici, presară puțină făină peste feliile de pește și scutură excesul.

Cum să îl prăjești pentru a nu se lipi de fundul tigăii

Într-o tigaie, încinge uleiul și prăjește cățeii de usturoi până devin aurii, având grija să nu îi arzi. Scoate usturoiul și pune-l deoparte. Odată ce uleiul capătă o aromă plăcută de usturoi, adaugă untul la foc mediu. Scutură ușor excesul de făină de pe fiecare bucată de pește încă o dată. Așează peștele în ulei, având grijă să nu se atingă bucățile de pește intre ele. Agită tigaia pentru a te asigura că peștele nu se lipește de fundul tigăii și că este complet acoperit cu ulei.

Gătește-l pe ambele părți până când devine crocant și ușor rumenit, timp de aproximativ 2-3 minute, sau în funcție de grosimea feliei. Întoarce fiecare bucată, folosind un clește sau o spatulă pentru a-l manevra cu ușurință. Agită tigaia din nou, iar apoi scoate și aranjează feliile de pește pe un prosop de hârtie.

Pentru a verifica dacă a fost gătit suficent, apasă ușor feliile de pește cu degetul. Ar trebui să aibă o textură elastic, și să poți tăia cu ușurință o felie de pește în două. Carnea ar trebui să fie albă și opacă. Dacă este încă translucidă, pune-o înapoi în ulei. Servește peștele calcan prăjit cald, alături de legumele preferate, și stropit cu sos de pește pe margine.

Adauga un comentariu