Local

Căldura lumânărilor diminuează efectele virusului Covid-19. Ce spune profesorul ieșean Silviu Gurlui

Publicat: 30 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Căldura lumânărilor diminuează efectele virusului Covid-19. Ce spune profesorul ieșean Silviu Gurlui
Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a avut astăzi, 30 aprilie 2021, o intervenție la un post de televiziune. Ieșeanul a oferit o serie de detalii despre trucurile care reduc riscul de infectare cu noul coronavirus

Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a avut astăzi, 30 aprilie 2021, o intervenție la un post de televiziune. Ieșeanul a oferit o serie de detalii despre trucurile care reduc riscul de infectare cu noul coronavirus.

Așadar, universitarul a menționat că efectele virusului Covid-19 pot fi reduse cu ajutorul căldurii lumânărilor.

„Persoanele care se afla la masă, de o parte şi de alta a lumânărilor (plasate în centrul mesei) sunt protejate foarte mult. Foarte puţin probabil că aerosolii sau picăturile să mai ajungă între persoanele care stau faţă în faţă. Încărcătura virală e mult atenuată. Lumânările eficiente sunt cele „clasice” sau pastilele. Cele din material plastic îmbrăcate cu capac metalic (roşii sau albe – de regulă aşa se întâlnesc în comerţ) – par a avea eficienta mai mică.

Aşadar, folosind lumânări obişnuite sau decorative, obţinem un scut de aer fierbinte care ne poate proteja. Sigur, trebuie încăperea aerisită liniştit, clima trebuie controlată (umiditate, factori poluanţi). Vorbirea liniştită va elibera aerosoli cu viteză mică iar aceştia vor fi mai uşor antrenaţi în sus de aerul fierbinte şi vor balti mai mult în acest curent. Rezultatul, interacţiune foarte violentă cu reducerea încărcării virale”, a transmis profesorul Silviu Gurlui.

Cercetătorul Silviu Gurlui explică praful Saharian care loveşte România

Conform lui Silviu Gurlui, renumit cercetător din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iași, valul saharian are efecte nocive pentru că acesta conţine fosfor şi fier. Totuşi acesta joacă un rol important pentru creşterea plantelor la sol dar şi pentru hrănirea fitoplanctonului din mări şi oceane. Redam, integral, postările publicate de Silviu Gurlui:

„Apar două valuri de praf saharian. Sunt din Maroc, respectiv din Algeria
1/ Maroc (originea primului val care s-a format începând cu 4 februarie, cu maximă la noi, azi 7 februarie, a pornit de pe la 3.5 km şi a ajuns peste România pe la 5 km altitudine)
2/ Algeria (originea celui de-al doilea val care s-a format mai târziu, cu maximă la noi începând de pe 8 februarie- dimineaţa şi până pe 9 spre după amiază, a pornit de pe la 1.7-2 km altitudine şi pare că traversează ţară la altitudine apropiată de 1-1.5 km). Acesta val de mâine este foarte încărcat.

Praful saharian este nociv pentru sănătate, pentru persoanele astmatice, alergice. Particulele călătoresc în atmosferă pe distanţe mari şi în condiţii variate meteorologice, pot interacţiona fizic şi chimic cu alţi compuşi din atmosfera iar gradul lor de poluare poate fi şi mai crescut.
Nisipul conţine fosfor şi fier. Praful saharian joacă un rol important pentru clima şi pentru creşterea plantelor la sol, pentru hrănirea fitoplanctonului din mări şi oceane (rezervor important de oxigen pentru planetă), etc”, a transmis prof. Silviu Gurlui.

Adauga un comentariu