National

Calendar Ortodox 18 ianuarie. Iată ce rugăciune trebuie rostită în această zi

Publicat: 17 ian. 2021
Rugăciune
Rugăciune

Sfantul Atanasie a trait pe vremea imparatului Constantin si a urmasilor sai. Sfantul a fost prezent la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, unde, ca diacon, a reusit sa il rusineze pe Arie prin intelepciunea dar si dovezile pe care le-a adus cu ajutorul Sfintei Scripturi. Odata cu moartea lui Alexandru este hironit Arhiepiscop al Alexandriei, insa este alungat de Constantin prin mai multe locuri.

Multe a patimit de-a lungul vietii, fiind prigonit in continuu timp de patruzeci si doi de ani. Ajuns la batranete, Mantuitorul nostru Iisus Hristos, a carui Dumnezeire o apara de-a lungul vietii cu indarjire il aseaza iarasi pe scaunul arhiepiscopal, de unde Dumnezeu il ia la El.

Sfantul Arhiepiscop Chiril a vietuit pe vremea imparatului Teodosie cel Mic, nepot si urmas al Arhiepiscopului Teofil, al Alexandriei. Chiril a fost un darz aparator al celui de-al Treilea Sinod Ecumenic care a avut loc la Efes, unde il infrunta pe rau-credinciosul Nestorie, care vorbi de rau pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu Fecioara.

Astfel, stralucind cu o sumedenie de bunatati sufletesti, Chiril a raposat intru Domnul referitor la faptura lor, Atanasie era un om de statura medie, usor spatos si garbovi insa fata ii era vesela, iar culoarea acesteia era placuta. Mai mult, era plesuv, avea nasul usor incovoiat, o barba nu foarte lunga insa lata, care ii acoperea obrajii.

Sfantul Chiril avea fata neteda, sprancene mari, groase si incercuite care parca ii impodibeau fruntea, nasul ii era incovoiat iar narile erau pleostite; buzele groase, gura larga, obrazul lat si usor cam plesuv la tample; barba deasa si lunga iar parul era des.

Ce rugăiune trebuie citită pe 18 ianuarie

”Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciţii luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiţi:

Pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniţi toţi iubitorii de prăznuire şi adunându-ne cu veselie şi cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toţi.

Rugăciunea Sf Atanasie. Laudă aducând Sfântului Atanasie, ca şi cum aş lăuda fapta cea bună, lauda mea o îndrept mai ales către Dumnezeu, de la Care se dă oamenilor harul faptelor bune, cel vrednic de laudă, al cărui chip şi pecete însufleţită a fost Sfântul Ierarh Atanasie.

Rugăciunea Sf Atanasie. De Dumnezeiasca înţelepciune fiind plin, fericite şi mai mult decât soarele cu viaţa de înger strălucind, cuvioase, ai covârşit Legile laudelor noastre. Ci, primeşte, părinte, să te lăudăm după cuviinţă.

Amin!”

Adauga un comentariu