Eveniment-Social

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Athonitul

Publicat: 24 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Athonitul
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește la 24 septembrie pe Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Athonitul

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește în această zi pe Sfânta Muceniță Tecla și pe Sfântul Siluan Athonitul. Sfânta Muceniță Tecla este considerată prima femeie martir care și-a dat viața pentru credința întru Iisus Hristos. Totodată, Sfântul Siluan Athonitul este considerat cel mai mare sfânt al Ortodoxiei din ultimul secol.

Ziua de 24 septembrie este foarte importantă pentru români, deoarece Biserica Ortodoxă prăznuiește doi mari sfinți. Este vorba de Sfânta Muceniță Tecla și Sfântul Siluan Athonitul. Dacă Sfânta Muceniță Tecla a trăit în primul veac după Hristos, Sfântul Siluan Athonitul este considerat cel mai mare sfânt al Ortodoxiei din ultimul secol.

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Sfânta Muceniță Tecla

Sfânta Muceniță Tecla a fost prima femeie care a pătimit pentru credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos. Considerată protectoarea orașului Tarragona din Catalunia (Spania), ea l-a cunoscut pe Hristos în predica Sfântului Apostol Pavel. Atunci, Sfântul Pavel predica în Iconium, în casa lui Onisifor, vecinul Teclei. Acesta a fost momentul în care Tecla a decis să treacă la creștinism, deși părinții ei erau păgâni.

Ea a decis ca toată viața ei să-și păstreze fecioria, pentru a urma Cuvântul Domnului îndeaproape. Logodită fiind cu Tamirie, un bărbat care o iubea nebunește, a rupt logodna și a refuzat să se mai mărite, dedicându-și viața Domnului. Mama sa, auzind că nu mai dorește să se căsătorească, a bătut-o, a torturat-o și a înfometat-o. Pentru că nici după aceste chinuri nu a făcut-o să lepede credința în Hristos, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc. Sfânta Tecla a ieșit vie din foc, iar Sfântul Pavel a fost supus la grele chinuri, după ce Tamirie a împrăștiat zvonul că ar fi vrăjitor.

Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici, un tânăr și-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în fața conducătorului cetății că este creștină. În plus, a dat ordin să fie aruncată între fiare pentru a fi omorâtă, însă animalele sălbatice nu s-au atins de ea.

Ulterior, ea s-a întors în satul ei, dar nu a reușit să o convingă pe mama ei să se încreadă în creștinism. Astfel, a plecat în Seleucia, în pustietate, unde a stat mult timp în peşteră. Acolo, după ce a rezistat la multe şi grele ispite s-a făcut cunoscută prin multe tămăduiri minunate. Vracii au trimis la ea tineri desfrânaţi ca să o ispitească şi să o îndepărteze de Iisus. Însă ea a rezistat eroic și s-a retras într-o stâncă ce i-a fost şi adăpost şi mormânt.

Troparul Sfintei Muceniţe Tecla. Glasul al 4-lea

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Tecla, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.”

Sfântul Siluan Athonitul

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe cel mai mare sfânt al Ortodoxiei din ultimul secol. Este vorba despre Sfântul Siluan Athonitul, care este și unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe.

Sfântul Siluan Athonitul s-a născut în 1866 într-o familie modestă de ţărani ruşi. Tatăl lui Simeon, un om plin de adâncă credinţă, blândeţe şi de multă înţelepciune, îi este primul model în viaţa sa lăuntrică. Cuviosul Siluan face parte din acei rari sfinţi creştini care primesc încă de la începutul căii lor ascetice arătarea desăvârşită a harului lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Sfârşitul pământesc al Cuviosului Siluan de la Athos a fost la fel de blând, liniştit şi smerit ca întreaga sa viaţă de călugăr.

Adauga un comentariu