Actualitate

Calendar ortodox 25 mai 2024. Credincioșii sărbătoresc A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Publicat: 25 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Află cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul și vezi ce semnifică „A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, din punct de vedere al scrierilor bisericești.

Calendar Ortodox 25 mai 2024

Conform calendarului ortodox, pe data de 25 mai, biserica amintește „A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Este o sărbătoare importantă pentru creștini, notată cu Cruce Neagră în Calendar.

În Sfânta Scriptură este menționat un moment în care Irod a organizat o petrecere pentru ziua să de naștere.

În acea zi a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. Pentru că se temea că Sfântul ar putea învia, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul lui Ioan, care a fost îngropat în Sevastia.

Capul Sfântului Ioan a fost ascuns de Irodiada în curtea să. Se spune că Sfânta Ioana, partenera dregătorului lui Irod, a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

Această întâmplare este considerată cea dintâi aflare a sfântului cap.

Mai târziu, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos, a renunțat la averea să și s-a făcut monah luându-şi numele de Inochentie. Atunci când a vrut să-și zidească o chilie, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ în care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiasca a aflat că este al lui Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, apoi le-a îngropat în același loc, unde a fost găsit de alți doi monahi.

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urma aflare a cinstitului cap, potrivit crestinortodox.ro.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Proroc Ioan s-a născut în apropiere de Ierusalim, la Ein-Karem, într-o familie de credincioși. Pentru că erau destul de în vârstă și nu puteau avea copii, Dumnezeu i-a binecuvântat cu o minune. Arhanghelul Gavril i-a vestit tatălui său, preotul Zaharia, că va avea un fiu.

Zaharia nu a crezut în spusele îngerului și a rămas mut. Nașterea Prorocului Ioan a avut loc cu șase luni înainte de Nașterea lui Iisus.

Când copilul a venit pe nume, a primit numele de Ioan, iar atunci Zaharia a început din nou să vorbească, deoarece acesta a fost numele pe care îngerul care a prevestit nașterea i l-a spus.

Se spune că după ce a rămas orfan, Sfântul Ioan a fost crescut de un înger. Mai târziu, acesta a fost trimis de Dumnezeu în regiunea Iordanului, unde și-a început propovăduirea, chemând oamenii la pocăință și vestind apropiata venire a lui Mesia.

Acolo îi boteza pe cei care voiau să scape de păcate prin scufundare în apa Iordanului, în semn de curățire a păcatelor și de lepădare de ele și spre a-i pregăti pentru venirea lui Mesia, Mântuitorul.

Într-o zi, Iisus Hristos a venit la Sfântul Ioan pentru a împlini planul lui Dumnezeu. In acel moment, când Isus se afla în râu, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui ca un porumbel. Ioan Botezătorul l-a recunoscut pe Iisus ca fiind mielul lui Dumnezeu ce ridică păcatul lumii.

Sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este amintit de mai multe ori în calendarul ortodox. Iată în ce zile este cinstit Înaintemergătorul Domnului:

  • 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului;
  • 24 februarie – Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 25 mai – A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul;
  • 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânziene,
  • 29 august – Tăierea Sfântului Ioan Botezătorul,
  • 23 septembrie – Zămislirea sfântului Ioan Botezătorul
Adauga un comentariu