Actualitate

Călin Popescu Tăriceanu, inculpat pentru luare de mită

Publicat: 25 ian. 2021
Fostul preşedinte ALDE, Călin Popescu Tăriceanu
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este inculpat în dosarul de luare de mită instrumentat de DNA.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită”, a transmis, luni, 25 ianuarie, DNA.

Călin Popescu Tăriceanu, acuzat că ar fi luat foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari

Dosarul a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată. Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar.

În ordonanţa procurorilor se arată că există date şi probe din care rezultă că fostul premier ar fi pretins şi ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă, în schimbul exercitării atribuţiilor sale în aşa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei.

„Inculpatului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au precizat procurorii.

Călin Popescu Tăriceanu: „Nimic nu e întâmplător!“

Călin Popescu Tăriceanu a declarat în momentul în care a aflat despre dosarul deschis pe numele său că i se aduc o serie de acuzații în condițiile în care banii au ajuns la altcineva, cu care nu are nicio legătură.

„Eu nu am văzut comunicatul DNA, știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Erau o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare, eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la Procuratură se spunea că, de fapt, banii nu au ajuns la mine, că ar fi fost luați de altcineva cu care eu n-am avut nicio legătură”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Fostul premier este de părere că este vorba despre un dosar făcut pe considerente „politice“.

„Este genul de dosar făcut pe considerente politice. Vă spun ceva: am o experiență de 30 de ani care mă face să cred că nimic nu este întâmplător. La mine nu a ajuns niciun ban! Și nu avea de ce să ajungă!”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Adauga un comentariu