Indicele de Progres Social 2019 este un studiu făcut pentru a observa calitatea vieţii din ţările vizate. România este depăşită de toate statele europene în ceea ce priveşte acest subiect.
Indicele a scăzut considerabil, clasându-ne astfel pe locul 45 din 149 de țări. În clasamentul global, cele mai slabe domenii din România sunt curăţenia şi sănătatea. Acest studiu a fost realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.
Conform studiului, România coboară o poziţie faţă de anul trecut. Aşadar, se regăseşte, potrivit scorului înregistrat, în rândul ţărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Bulgaria şi Mauritius.
Analiza dedicată României din cadrul studiului subliniază atât punctele slabe, cât şi punctele forte ale ţării noastre. Comparaţie este realizată cu alte 15 state care înregistrează un PIB pe cap de locuitor similar.
Coordonatele la care România a obţinut cele mai scăzute punctaje sunt serviciile de apă şi de salubritate (locul 83). În sănătate şi bunăstare (locul 74) şi accesul la educaţie de bază (locul 73).
În schimb, cordonatele la care ţara noastră a obţinut cel mai bun punctaj se află siguranţa personală (locul 36), calitatea mediului (locul 40), hrana şi îngrijirea medicală de bază (locul 47), drepturile personale (locul 48).
În anul 2019, în locurile fruntașe în clasament se regăsesc Norvegia, Danemarca şi Elveţia. Pe ultimele, Ciad, Sudanul de Sud şi Republica Centrafricană.
Totodată, statele membre ale UE, excepţie făcând Bulgaria şi România, se găsesc în primele două categorii de ţări din clasament, având un nivel ridicat al calităţii vieţii. Dintre statele din regiunea Europei Centrale şi de Est, cel mai bun loc este ocupat de Slovenia (21), fiind urmată de Cehia (24), Estonia (25), Lituania (32), Polonia (33), Slovacia (35), Letonia (36), Croaţia (38), Ungaria (39), Bulgaria (43) şi România (45).
Din cele 149 de ţări, 139 de state au cunoscut o îmbunătăţire privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială în perioada 2014-2019. Chiar dacă nu există a evoluţie unitară a celor 12 coordonate evaluate.
Indicele global cumulat raportat la populaţie a crescut de la 62,16 din 100 în 2014, la 64,47 în 2019.
Perioada 2014 – 2019 reliefează coordonatele care s-au îmbunătăţit la nivel global sunt: accesul la informaţii şi comunicaţii, accesul la educaţie avansată, apă şi salubritate, adăpost, nutriţie şi servicii medicale de bază, calitatea mediului, libertate şi alegeri personale şi sănătate şi bunăstare.
Nivelul global al drepturilor personale a scăzut de-a lungul celor şase ani analizaţi cu 4,17 puncte. A înregistrat o evoluţie negativă în 77 de ţări din cele 149 din clasament. Printre cele mai stabile coordonate se află incluziunea socială, accesul la cunoştinţe de bază şi siguranţa personală, iar printre ţările care au înregistrat cel mai mare declin privind indicele de progres social se numără Statele Unite ale Americii, Nicaragua, Sudanul de Sud şi Brazilia.