Prima pagină » National » Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de naștere prematură, pus la dispoziție pe vreme de restricții COVID-19
Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de naștere prematură, pus la dispoziție pe vreme de restricții COVID-19

Call-center gratuit pentru gravidele cu risc de naștere prematură, pus la dispoziție pe vreme de restricții COVID-19

14 apr. 2020, 17:45,
în National

Un call-center gratuit pentru gravidele cu risc de naștere prematură și pentru părinții cu nou-născuți îndelung spitalizați a fost lansat de Asociația Unu și Unu. Acest serviciu se numește NeonaTEL și este disponibil întreaga săptămână, în anumite intervale orare.

„În contextul pandemiei COVID-19, Asociația Unu și Unu vine în sprijinul femeilor gravide cu risc de naștere prematură, al părinților cu bebeluși prematuri sau îndelung spitalizați și al familiilor aflate în suferință după pierderea bebelușului, prin lansarea unui call-center dedicat (NeonaTEL), unde pot primi recomandări din partea unui medic neonatolog sau a unui psiholog/psihoterapeut și susținere morală din partea unui părinte de prematur”, conform unui comunicat de presă al ONG.

NeonaTEL funcționează șapte zile pe săptămână, medicul neonatolog fiind disponibil de luni până vineri în intervalul 8:00-11:00, iar psihologul/psihoterapeutul și părintele de prematur de luni până duminică, în intervalul 8:00-20:00. Pentru a beneficia de servicii, părinții sau femeile gravide pot apela numărul 021.9980 (cu tarif normal, apelabil din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă din România).

„În mod normal, pentru o familie cu nou-născuți prematuri sau îndelung spitalizați, perioada de adaptare la viața bebelușului în terapie intensivă neonatală este una foarte dificilă, plină de temeri și îngrijorări. După externare, se confruntă în continuare cu o perioadă de incertitudini până ce copilul reușește să se recupereze medical și să ajungă la nivelul de dezvoltare al unui bebeluș născut la termen. Printr-un carusel emoțional trec și femeile gravide care cunosc că au risc de naștere prematură. De aceea, cu atât mai mult este nevoie de noi în acest moment de stare de urgență, când accesul la îngrijire medicală este îngreunat, unii bebeluși au rămas în secțiile de terapie în timp ce mamele au fost externate sau își pot vedea mult mai rar bebelușii, iar medicii din prima linie trebuie să trateze cu prioritate pacienți ai căror viață este pusă în pericol”, a declarat președintele Asociației Unu și Unu, Corina Croitoru.

Conform statisticilor furnizate de ONG, la nivel mondial, 1 din 10 copii se naște prematur.

Potrivit datelor oficiale, în România se nasc prematur aproximativ 18 mii de copii, unii dezvoltând diverse dizabilități: surditate 3%; cecitate 8%; paralizie cerebrală 8-12%; retard mintal 14%. Până nu demult, speranța de viață a prematurilor era destul de redusă, dar, în prezent, datorită progreselor în medicină, prematurii care ajung după naștere într-o unitate de îngrijire intensivă supraviețuiesc și pot avea o calitate bună a vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`