Actualitate

Camelia Gavrilă: „De la Nocturnele lui Chopin la dramatice „nocturne politice” ale Guvernului liberal …”

Publicat: 05 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Camelia Gavrilă De la Nocturnele lui Chopin la dramatice nocturne politice ale Guvernului liberal ...

Deputatul social democrat Camelia Gavrilă a declarat că perioada de guvernare a liberalilor este lipsită de legimitatea unui vot public. Totodată, în cele trei luni în care au fost la putere, Executivul a reușit să distrugă tot ce a construit Partidul Social Democrat în trei ani.

„Pentru cei care au considerat viabilă soluția liberală și au optat în octombrie pentru dreapta românească, perioada de guvernare a PNL (lipsită de legitimitatea unui vot politic) a fost edificatoare asupra lipsei flagrante de competență, eficiență și bună credință. În cele 3 luni „negre” PNL a reușit să distrugă tot ce a construit PSD în trei ani de guvernare.

Diletantism, măsuri hazardate, amânarea aplicării legilor, asumări excesive de răspundere pe proiecte legislative, inclusiv pe legea bugetului, sfidarea Parlamentului și a dezbaterilor parlamentare, ordonanțe de urgență în absența oricărei urgențe – aceasta este sinteza unor luni în care s-au perindat pe scena politică de prim plan actori amatori, unii penibili, alții cu misiuni și agende ascunse. Dacă adăugăm declarațiile iresponsabile, disprețul fără de oamenii simpli, mediocritatea unor miniștri, interesele controversate ale altora, problemele grave din domeniile sănătate, finanțe, educație, muncă – avem peisajul sumbru, dramatic al unei guvernări eșuate, acoperite de o retorică falsă și de explicații jenante.

Am văzut aseară apoteoza agresivității și a tupeului politic printr-o ședință care a avut pe ordinea de zi 7 asumări, 25 de OUG-uri, completate de peste 70 de miliarde împrumutate în 3 luni.

În cele 25 de ordonanțe „nocturne” regăsim modificări privind alegerile parlamentare sau serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate, care se pot derula și la spitale private.

Alocațiile nu cresc, pensiile nu se măresc, salariile medicilor și ale profesorilor sunt sub semnul incertitudinii – așa se poate traduce guvernarea celor 3 luni negre pentru democrația din România.

Atitudinea Guvernului Orban sfidează orice șansă de colaborare între opoziție și cei de la guvernare. Există în România o ruptură fără precedent între Guvernul României și Parlament, instituții care, prin efectul legilor, trebuie să colaboreze. Guvernarea PNL a decis ca această „colaborare” să se facă prin jocuri de culise, ordonanțe de urgență, sprijinirea conflictelor de interese și a abuzurilor în serviciu.

Precipitarea plecării și devastarea finală – reglementări discutabile, fără transparență decizională, fără dezbateri și consultări, fără avizul Consiliului Economic și Social, uneori chiar fără avize ale tuturor ministerelor implicate – acesta este ultimul act al unei guvernări sfidătoare, la limita inconștienței, a derivei și a intereselor financiare obscure.

Solicităm public implicarea Avocatului Poporului pentru a ataca la CCR acele ordonanțe care încalcă grav drepturi fundamentale garantate de Constituție sau principiile fundamentale ale democrației și ale statului de drept.”, a declarat Camelia Gavrilă, deputat PSD.

Adauga un comentariu