Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind pensiile speciale. Actul normativ se întoarce la Senat, care urmează să aprobe articole pentru care este for decizional, informează Mediafax.
Deputații au votat, luni, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
„Cu 196 de voturi pentru, 32 împotrivă și 14 abțineri proiectul de lege a fost adoptat și merge la Senat pentru articolele pentru care Senatul este for decizional”, spune președintele de ședință, Alfred Simonis.
Legea merge la Senat
Legea merge la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă.
„Precizăm că amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege faţă de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Legea se întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă”, se menționează în raportul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.
Potrivit documentului, actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.
„Astăzi e un moment important. Pentru prima dată în 34 de ani Parlamentul României abrogă pernsiile speciale ale parlamentarilor și la două ore distanță impozitează, elimină pensii pentru mai toate categoriile profesionale din România. E adevărat că e o încercare complicată să respecți decizii CCR, mai multe, și să reușești să impozitezi și să elimini pensii speciale”, a spus în timpul dezbaterilor Alfred Simonis.