Actualitate

Camera Reprezentanților a SUA a votat o lege prin care se cere declasificarea informațiilor privind originea COVID-19

Publicat: 10 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Camera Reprezentanților a SUA a votat o lege prin care se cere declasificarea informațiilor privind originea COVID-19

Camera Reprezentanților a SUA a votat vineri în unanimitate pentru declasificarea informațiilor de la serviciile secrete americane despre originile COVID-19, o demonstrație de sprijin bipartizan aproape de cea de-a treia aniversare de la începutul pandemiei mortale.

Votul 419-0 a fost aprobarea finală a proiectului de lege, trimițându-l la biroul președintelui Joe Biden pentru a fi semnat.

Dezbaterea a fost scurtă și la obiect:

Americanii au întrebări despre cum a început virusul mortal și ce se poate face pentru a preveni viitoarele focare.

„Publicul american merită răspunsuri la fiecare aspect al pandemiei de COVID-19”, a declarat reprezentantul Michael Turner, R-Ohio, președintele Comitetului de Informații al Camerei. Aceasta include, a spus el, „cum a fost creat acest virus și, în special, dacă a fost un eveniment natural sau a fost rezultatul unui eveniment legat de laborator”.

Ordinul de declasificare s-a concentrat pe informații legate de Institutul de Virologie din Wuhan din China, invocând „legături potențiale” între cercetările care au fost efectuate acolo și izbucnirea COVID-19, pe care Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat pandemie la 11 martie 2020.

Agențiile de informații din SUA sunt împărțite dacă o scurgere de laborator sau o scurgere de la animale este sursa probabilă a virusului mortal.

Experții spun că adevărata origine a pandemiei de coronavirus, care a ucis mai mult de 1 milion de americani, ar putea să nu fie cunoscută timp de mulți ani.

„Transparența este o piatră de temelie a democrației noastre”, a spus reprezentantul Jim Himes, din Connecticut, principalul democrat din Comisia de informații, în timpul dezbaterii.

Camera a lansat un comitet restrâns cu o audiere la începutul săptămânii

Condusă de republicani, accentul pe originile virusului vine în momentul în care Camera a lansat un comitet restrâns cu o audiere la începutul săptămânii, care aprofundează în teoriile despre cum a început pandemia.

Oferă un moment rar de bipartidism, în ciuda retoricii adesea aprinse despre originile coronavirusului și a întrebărilor despre răspunsul la virus din partea oficialilor americani din domeniul sănătății, inclusiv fostul consilier de top în domeniul sănătății Anthony Fauci.

Legislația de la senatorul Josh Hawley, R-Mo., a fost deja aprobată de Senat.

Dacă ar fi semnată în lege, măsura ar necesita în termen de 90 de zile declasificarea a „orice și toate informațiile referitoare la potențialele legături dintre Institutul de Virologie din Wuhan și originea bolii cu coronavirus”, potrivit apnews.

Adauga un comentariu