Local

Camera termică de la USV Iași poate fi salvarea agriculturii! Se fac teste în condiții de primăvară sau vară

Publicat: 05 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Camera termică de la USV Iași poate fi salvarea agriculturii Se fac teste în condiții de primăvară sau vară
În camera termică din cadrul USV Iași se testează hibrizi rezistenți la intemperiile meteo

USV Iași are o cameră termică care este foarte necesară în contextul schimbărilor climatice. În această cameră, specialiştii de la USV fac testări pe hibrizi pe condiţii climatice diferite. În acest fel se pot observa evoluţia hibrizilor.

Conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași a explicat anterior care sunt problemele din agricultură românească şi cum ne afectează seceta.

USV Iași are o cameră tehnică în care se testează hibrizii

Conf. univ. dr. Denis Țopa, decanul Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași a vorbit la BZI LIVE despre modalitățile prin care Universitatea se implică în problemele din agricultură din România. Profesorul a menţionat faptul că la nivel de Universitate există o cameră tehnică în care se testează hibrizi în condiţii dificile din punct de vedere meteo. Camera menţionată mai sus are capacitatea de a controla lumina, umiditatea dar și temperatura. În acest fel, specialiştii din USV Iași observă evoluția hibrizilor în diverse ipostaze meteo:

Noi suntem alături de fermieri, suntem alături de asociaţia producătorilor de porumb. Facem testări de hibrizi, le facem în febra Adamachi din cadrul USV Iași, dar facem testări şi în câmp. Asociaţia Producătorilor de Porumb testează cei mai importanți hibrizi de pe piața din România. Acest lucru se face pentru a veni cu sugesti pentru fermierii din zonă, pentru a vedea care sunt cei mai adaptați hibrizi și totodată, în camerele climatice testăm semințe pentru a observa principalii parametri de germinații şi pentru a ne adapta. Camera climatică este o cameră în care controlăm toţi factorii, temperatura, lumina, umiditatea. Putem simula zile însorite de vară, primăvară. Aici facem determinări vis-a-vis de germinație şi adaptabilitatea acestor semințe. Este oarecum o anomalie să avem ninsori la sfârşitul lunii aprilie, sau începutul ei. Noi asta facem, analizăm pricipalele riscuri şi îi supunem la stresul condițiilor de primăvară. Simulăm condiții excesive de umiditate. Vedem cum se dezvoltă acești hibrizi în primele săptămâni, iar ulterior împreună cu asociaţia menţionată, facem recomandări, care sunt cei mai adaptaţi hibrizi. Este foarte important pentru fermieri şi este un trend pentru grăbirea momentului seminatului pentru că zilele caniculare de vară să nu coincidă cu perioada de polinizare a porumbului. La temperaturi foarte ridicate, polenul avortează. Este important să semănăm cât mai devreme hibrizii, dar să nu grăbim acest proces. a precizat conf. univ. dr. Denis Țopa

 

Agricultura românească se îndreaptă către era smart! Culturile sunt supravegheate din satelit

În contextul în care evoluția tehnologică are un impact mare în toate sectoarele, nici agricultura nu a fost ocolită. Agricultura din România a evoluat în ultimii 10 ani și s-a ajuns, de la implementarea unui banal GSP până la supraveghere din satelor sau folosirea constantă a dronelor:

Agricultura nu mai este ce era în urmă cu 10 ani. În urmă cu un deceniu vorbeam de drone doar în sectorul militar, acum devine ceva absolut necesar. Agricultura se îndreaptă spre domeniul smart. Tot mai mulţi fermieri apelează de la banalul GPS care localizează punctele de pe parcelă, la echipamente sofisticate, dar până la tratamente executate cu dronele sau monitorizare prin satelit. Fermierii investesc, sunt ajutați şi de fondurile Europene și în continuare vom avea un cuvânt foarte mare de spus vis-a-vis de sectorul agricol. menționează profesorul universitar.

România poate livra cantități mari pentru o mare parte din Europa

În contextul în care s-a spus despre o criză de ulei de floarea soarelui, conf. univ. dr. Denis Țopa dă asigurări că România poate livra cantități mari pentru o mare parte din Europa. România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața cultivată:

Însămânțăm anual 2,5 milioane de porum şi 2 milioane de grâu. Suntem pe locul 1 în UE la o altă cultură, la floarea soarelui unde însămânţam 1 milion de hectare. Nu se pune problema să nu asigurăm hrana pentru toţi locuitorii acestei țări. Nu dispunem de fabrici care să prelucreze, dar putem furniza ulei pentru marea parte a populației europene. Deci nu există o criză de ulei. a conchis conf. univ. dr. Denis Țopa

În încheiere, menționăm faptul că această camera termică s-a dovedit utilă și este în continuare o parte vitală pentru agricultorii din România.

Adauga un comentariu