Dezbaterea legată de camerele de supraveghere din școli atinge și un punct sensibil, mai exact evaluarea profesorilor. Cert este că potrivit legislației aceasta nu se poate face prin intermediul acestor mijloace tehnice.
Camerele de supraveghere destinate exclusiv protecției persoanelor
Legislația în vigoare interzice explicit ca utilizarea imaginilor video din școli să aibă legătură cu evaluarea cadrelor didactice. Asta pentru că există riscul ca înregistrările să fie folosite neoficial pentru evaluarea indirectă a profesorilor. Iar acest lucru poate genera presiune psihologică și anxietate în rândul acestora.
Drept urmare utilizarea imaginilor pentru aceste scopuri ar încălca principiile GDPR privind limitarea scopului. Totodată acest lucru ar constitui o prelucrare ilegală a datelor personale. Drept urmare s-a decis că sunt necesare instruirea personalului, audituri independente și proceduri stricte de securitate pentru a preveni utilizarea abuzivă a sistemelor CCTV. OUG nr. 95/2024 stabilește că supravegherea audio-video este permisă doar pentru protecția persoanelor și bunurilor.
Mai exact rolul acestei ordonațe este acela de a preveni violența fizică și psihică în spațiul școlar. Drept urmare, unităților școlare li se interzice explicit să nu utilizeze înregistrările pentru evaluarea profesională a profesorilor. Acest lucru este întărit și de prevederile din Ordinul ministrului educației nr. 3781/2025.
Care sunt noile obligații
Prin acest act se stabilește clar cum se va face instalarea sistemelor, cine va avea acces la imagini și care sunt obligațiile unităților de învățământ pentru protecția datelor personale. Doar că neoficial aceste înregistrări ar putea fi utilizate pentru evaluarea activității didactice. Existența unui astfel de sistem de supraveghere video poate genera inevitabil impresia unei monitorizări permanente. Chiar dacă procedura prevede limitarea accesului și durata stocării imaginilor, există întotdeauna riscul ca aceste reguli să fie încălcate.
Așa că au fost instituite mai multe măsuri suplimentare. Printre ele se numără și instruirea obligatorie a tuturor angajaților cu privire la GDPR. Se vor face controale interne și externe care să asigure aceste aspecte. De asemenea se vor implenta și măsuri stricte de securitate cibernetică. Cadrelor didactice vor fi infromate privind drepturile lor și garanțiile existente în legătură cu supravegherea video.