Economic Local

Campania de irigații 2021 a început la Iași – VIDEO

Publicat: 06 mai 2021
irigații județul Iași
Începând cu data de 4 mai 2021 ANIF - Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Iaşi a declanşat începerea campaniei de irigaţii 2021 şi în Amenajarea Tabăra - Trifeşti - Sculeni - subsistemul Lunca - 7.033 ha

Începând cu data de 4 mai 2021 ANIF – Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare Iaşi a declanşat începerea campaniei de irigaţii 2021 şi în Amenajarea Tabăra – Trifeşti – Sculeni – subsistemul Lunca – 7.033 ha.

Pentru asigurarea nivelului optim de apă, în canalele de aducţiune CA1c şi CA2c, în vederea onorarii comenzii de apă pentru irigaţii, emisă de FOUAI AQUA LUNCA PRUT, a fost pornită în data de 4 mai 2021, staţia de pompare de bază SPA Luncă, ce are ca sursa de apă raul Prut.

A început sezonul de irigaţii şi în Amenajarea Ţigănaşi – Perieni, cod 275 – 3.368 ha – cu apă prelevată din râul Prut cu staţia de pompare SPA Lunca – beneficiari sunt OUAI ŢIGĂNAŞI şi OUAI CÎRNICENI.

Agricultorii din Iași au semnat contractele de irigații cu ANIF pentru campania din 2021

Fermierii din județul Iași care au nevoie în 2021 de apa furnizată de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare pot semna contractele pentru campania de irigații din acest an. O parte din agricultorii din Iași au făcut demersuri pentru a primi în mod gratuit și în acest an apa necesară pentru irigarea terenurilor agricole, fiind semnate nu mai puțin de 28 de contracte, cu beneficiarii, pentru 31.000 de hectare.

Fermierii din Iași care încep campania de primăvară și vor să irige terenurile mai au timp să semneze contractele cu Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Iași. Conform specialiștilor din cadrul instituției, suprafața contractată până în momentul de față este de 31.000 de hectare. Anual, în medie, se semnează contracte pentru o suprafață de circa 40.000 de hectare. Costul energiei electrice pentru pompare, precum și al apei, este suportat de ANIF.

„ANIF Iași are încheiate până în momentul de față un număr de 28 de contracte multianuale pentru furnizarea apei pentru irigații. Contractele sunt încheiate atât cu FOUAI/OUAI, cât și cu persoane fizice și juridice. Suprafața contractată este de 31.000 de ha. Estimăm începerea campaniei de irigații pentru anul 2021 în jurul datei de 15 aprilie”, a declarat Marius Horea Șerban, director ANIF Iași.

Pentru ca fermierii să poată beneficia gratis de irigații, este necesar ca aceștia să fie în Organizațiile Utilizatorilor de Apă (OUAI) din mai multe comune din Iași.

Fermierii din Iași mai pot semna contractele cu ANIF pentru furnizarea gratuită a apei folosite la irigații

În județul Iași sunt două amenajări mari de irigații funcționale, respectiv amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni (17.258 de hectare) și amenajarea Sculeni-Țuțora-Gorban (20.981 de hectare), dar și 13 OUAI-uri care au în proprietate infrastructura secundară de irigații de pe întreaga suprafață a amenajării. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat 15 milioane de euro, fonduri necesare pentru modernizarea sistemului de irigații, din Iași. Lucrările sunt aproape de final la stația SPA Sud Soloneț, care deservește peste 4.000 de hectare de teren agricol, fiind o stație din amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni.

Sistemul de irigații va fi modernizat și în stația SPA Nord Soloneț, care deservește aproape 7.000 de hectare, dar și la SPA Lunca, unde sunt în jur de 6.000 de hectare. Valoarea totala a investiției în amenajarea Tabăra-Trifești-Sculeni, unde sunt cele 3 stații SPA, este de aproximativ 22 de milioane de lei. Specialiștii ANIF estimează că lucrările pentru întreaga amenajare vor fi finalizate în cel mult 2 ani.

Adauga un comentariu