Actualitate

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ar putea începe în România pe 27 decembrie. Prima tranșă simbolică: 10.000 de doze

Publicat: 17 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Campania de vaccinare anti-COVID-19 ar putea începe în România pe 27 decembrie. Prima tranșă simbolică 10.000 de doze
Persoană vaccinată anti-COVID-19

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ar putea începe în România pe 27 decembrie. Primele persoane care vor fi vaccinate sunt cadrele medicale din cele zece spitale din linia întâi.

În țară vor fi aproximativ 900 de centre de vaccinare și șapte centre de depozitare: Institutul Cantacuzino și cele șase spitale militare.

România are nevoie de doze pentru 10,7 milioane de persoane.

10.000 de doze va primi România în prima tranșă

BioNTech și Pfizer vor trimite în România o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccinuri, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în situația în care e nevoie de două doze pentru imunizare.

„Este o tranșă simbolică, dacă vreți, care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale UE, care fac parte din contractul încheiat de CE, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze, atât cele din decembrie, cât și cele din ianuarie. Pentru ianuarie ar trebui să primim, după noul calendar de livrare, circa 600.000 de doze, care ajung pentru vaccinarea unui număr estimat de 300.000 de persoane. Ulterior, această cantitate crește de la o lună la alta”, a spus Gheorghiță.

Dintr-un flacon se vor vaccina cinci persoane. Persoanele care vor să se vaccineze trebuie să aibă peste 16 ani. Fiecare persoană va face două doze de vaccin la distanță de 21 de zile.

Valeriu Gheorghiță a precizat că persoanele imunizate vor primi o adeverinţă de vaccinare pe hârtie sau pe suport electronic, în limbile română sau engleză, care va constitui un document medico-legal şi nu un paşaport epidemiologic.

Ce reprezintă adeverința de vaccinare

Adeverința de vaccinare va conţine data vaccinării, tipul de vaccin, seria şi  lotul şi va ajuta autorităţile să verifice toate informaţiile tehnice în cazul dezvoltării unor reacţii adverse. Acestea din urmă se referă inclusiv la condiţiile de transport şi stocare.

„Este precum un bilet de ieşire din spital şi permite persoanelor vaccinate să raporteze eventuale reacţii adverse în altă localitate decât cea în care au primit vaccinul. Adeverinţa are scopul de a ţine evidenţa persoanelor imunizate.  Campania de vaccinare în România începe pe 27 decembrie odată cu toate celelalte state membre UE“, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiță: „Primele doze de vaccin anti-COVID-19 vor fi livrate între Crăciun și Anul nou”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a anunțat că România va primi primele doze de vaccin între Crăciun și Anul Nou. Astfel, se va putea începe vaccinarea personalului medical din spitalele din linia întâi.

„Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccinarea în centre mari

Vaccinarea populației se va realiza în centre mari, unde se vor organiza 50 de cabinete, fiecare cuprinzând câte doi asistenți medicali. Înainte de vaccinarea propriu-zisă, vor exista controale, pentru a evita eventualele probleme.

„S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari. În București, ne gândim la Romexpo sau Arena Națională. Preconizăm ca într-un centru mare cum este Arena Națională să fie în jur de 50 de cabinete de vaccinare, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenți medicali care vor face acel vaccin, având zone de așteptare, unde se dă acel chestionar, se obține un consimțământ informat. Medicul verifică bolile concomitente, verifică posibila stare alergică, iar apoi va mai fi o altă zonă post-vaccinare, în care cel venit la vaccin va rămâne 15 minute, pentru a putea fi observat și evaluat”, a completat ministrul interimar al Sănătății.

Adauga un comentariu