Eveniment-Social

Campania „Donează sânge, fii erou”, demarată în perioada 6 – 17 decembrie, la Iaşi

Publicat: 07 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Campania Donează sânge fii erou demarată în perioada 6 - 17 decembrie la Iaşi
În momentul de faţă există un deficit masiv de sânge în toată țara

În perioada 6-17 decembrie studenţii de la Facultatea de Medicină generală şi membrii în departamentul de Sănătate publică (SCOPH) din cadrul Societății Studenților Mediciniști Iași (SSMI) organizează la Centrul de transfuzie sangvină, campania „Donează sânge, fii erou”, care anul acesta împlinește 20 de ani și se numește „De 20 de ani eroi”!

În momentul de faţă există un deficit masiv de sânge în toată țara.

Campania se desfăşoară în 11 centre și ne dorim să avem un impact cât mai mare.

Apel disperat către ieșeni! Stocurile de sânge s-au epuizat

Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine din Iași face apel disperat către cetățeni. Sute de persoane din spitale au zilnic neapărată nevoie de transfuzie de sânge, iar viețile lor stau în mâinile persoanelor cu suflet mare.

„Facem un apel de suflet pentru viață. Stocurile de componente sanguine s-au epuizat. În spitale, pacienții așteaptă ajutorul nostru, iar așteptarea le poate pune viața în pericol. Ați arătat întotdeauna că sunteți oameni pentru oameni, că vă pasă, că puteți da speranță vieții celor care vă așteaptă ca pe marii eroi necunoscuți. Vă reamintim că nevoile de componente sanguine sunt zilnice, iar fără dumneavoastră, imposibil de asigurat. Vă mulțumim și vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a da speranță oamenilor a căror viață depinde de dumneavoastră.

Oamenii trebuie să înțeleagă că nevoia de sânge este zilnică. Nu avem ce face, ne străduim să rezolvăm cât se poate solicitările din spitale, bineînțeles că nu reușim să le acoperim în totalitate. Este posibil ca și spitalele, știind că este un deficit de componente sanguine să solicite mai mult decât chiar au nevoie. Lucrurile se tot rostogolesc și încercăm să o ducem la capăt. Media donatorilor pentru 10 zile este de 45 pe zi, iar în mare parte aceștia sunt rude sau prieteni ai pacienților”, este mesajul transmis de dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași.

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași solicită sânge de la celelalte centre din Moldova

Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași este una dintre unitățile medicale unde cererea de sânge este extrem de mare. Numeroasele intervenții chirurgicale efectuate în cadrul unității medicale necesită și o cantitate mare de sânge pentru pacienți. Din cauză că la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași stocurile sunt epuizate, medicii sunt obligați să apeleze la celelalte centre de transfuzii din zona Moldovei.

„Noi luăm sânge de la CRTS Iași, dar și de la Vaslui și Neamț. Există cu adevărat o deficiență de componente sanguine. Situația din centrele de transfuzii se resimte, din păcate, și în spital. Probleme sunt și în celelalte centre de transfuzii, nu doar în Iași”, a precizat în urmă cu câteva luni prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași.

Adauga un comentariu