Local

Campanie de donare de sânge. Jandarmii ieșeni, prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină

Publicat: 28 apr. 2021
Astăzi, 28 aprilie 2021, mai mulți jandarmi ieșeni au fost prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, alăturându-se campaniei naționale ”Donează sânge! Salvează o viață!” derulată de Jandarmeria Română în parteneriat cu Patriarhia Română

Astăzi, 28 aprilie 2021, mai mulți jandarmi ieșeni au fost prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, alăturându-se campaniei naționale ”Donează sânge! Salvează o viață!” derulată de Jandarmeria Română în parteneriat cu Patriarhia Română.

Prin participarea la activitatea de donare voluntară, jandarmii ieșeni doresc să întindă o mâna de ajutor persoanelor aflate în situații dificile, care au nevoie de sânge pentru a supraviețui, în speranța că acest gest va încuraja un număr cât mai mare de persoane să ia atitudine și să conștientizeze importanța și necesitatea donării de sânge.

Jandarmii ieșeni nu se află la prima acțiune de acest gen, conștienți fiind de faptul că, dacă sângele înseamnă viață, donarea reprezintă speranța unui nou început.

Noi condiții pentru donarea de sânge în contextul vaccinării anti-COVID-19

Timp de 7 zile după vaccinarea anti-COVID-19, doritorii nu pot să doneze sânge, pentru a fi siguri că nu există niciun efect advers al vaccinului. Dacă apar simptome, donatorii trebuie să aștepte alte 7 zile de la dispariția ultimului simptom, iar după pot merge la CRTS Iași. Măsurile sunt luate pentru a evita agravarea stării de sănătate

Ieșenii care au efectuat vaccinarea anti-COVID-19 trebuie să aștepte 7 zile până să poată merge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Dacă apar reacții adverse post-vaccin, trebuie să aștepte alte 7 zile de la dispariția semnelor sau simptomelor. Asta după ce, în urmă cu două săptămâni, oficialii Ministerului Sănătății au declarat că vaccinurile anti-COVID-19 permit donarea de sânge fără perioadă de așteptare. Acest lucru nu a afectat însă activitatea din centre, până pe 1 februarie 2021 doar 8 doritori fiind amânați de la procesul de transfuzie sanguină. Până în prezent, la CRTS Iași, 750 de persoane care au fost infectate cu coronavirus au donat plasmă hiperimună.

CRTS Iași nu are pierderi cauzate de măsurile impuse de campania de vaccinare anti-COVID-19

Atât după prima doză de vaccin anti-COVID-19, cât și după rapel s-a stabilit ca donarea de sânge să se poată realiza după o perioadă de așteptare. În prezent, la CRTS Iași se mențin stocuri sanguine suficiente, dar este nevoie ca, în continuare, măcar să se mențină numărul mediu zilnic de 60 de donatori.

„Nu se simt efecte ale campaniei de vaccinare în ceea ce privește numărul de donatori de sânge. Doar 8 pacienți au fost temporizați până astăzi și nu ne așteptăm ca oamenii să se prezinte la donare dacă se simt rău. Zilnic, avem în medie 60 de donatori. Este mai dificil cu stocurile de la cei cu RH negativ pentru că doar 15 la sută din totalul populației îl are. Stocurile de sânge sunt suficient de mari pentru a asigura urgențele. După cum vedem în ultima perioadă, oricând poate apărea o situație critică care să necesite un stoc mare de sânge. Am dori să avem în medie 80 de donatori pe zi.

Primim și de la centrele din regiunea de Nord-Est, care trimit atunci când sunt tratați pacienți în Iași și astfel suplimentează și ei stocul și, totodată, trimitem și noi când este nevoie. În ceea ce privește donarea de plasmă, condițiile au rămăs neschimbate, nu au apărut modificări. Avem până astăzi 750 de persoane care au donat plasmă hiperimună, 185 de afereze și 565 de sânge total”, spune dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași.

 

Adauga un comentariu