Eveniment-Social

Campanie naţională de donare de sânge. Jandarmii ieşeni, prezenţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi

Publicat: 15 iul. 2020
Campanie naţională de donare de sânge. Jandarmii ieşeni, prezenţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi
Campanie naţională de donare de sânge

O campanie de donare de sânge are loc la nivel naţional. Aceasta a fost organizată la iniţiativa Patriarhiei Romane. Jandarmii ieşeni vor fi prezenţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi mâine, 16 iulie 2020, ora 11.00

Campanie naţională de donare de sânge

În data de 16.07.2020, ora 11.00, jandarmii ieșeni vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași, răspunzând pozitiv inițiativei Patriarhiei Române, care organizează o Campanie națională de donare de sânge.

„Conștienți de importanța pe care o are o inițiativă de acest fel, jandarmii doresc să își aducă aportul la completarea rezervei locale de sânge, iar la activitatea sus menționată participă în mod voluntar, în speranța că prin gestul lor umanitar să determine un număr cât mai mare de persoane să ia atitudine și să conștientizeze faptul că, prin sângele donat pot salva viața unor oameni ce se află în suferință.

Fiecare dintre noi înțelegem ce înseamnă camaraderia, să ajuți un semen aflat în situații aparent fără soluții, motiv pentru care, jandarmii ieșeni nu se află la prima acțiune de acest gen, conștiienți fiind de faptul că, dacă sângele înseamnă viață, donarea reprezintă speranța unui nou început.”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi.

Apel către ieșeni! Tot mai puțini donatori de sânge

Prof. dr. Diana Cimpoeșu face un apel către cetăţenii municipiului Iaşi. Aceasta roagă populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute. În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon din Iaşi este o mare nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul exista pentru ca marea majoritate a intervenţiilor chirurgicale sunt de urgenţă, anunţa şefa Unităţii de Primiri Urgente SMURD Iaşi.

„În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Spiridon este nevoie de sânge şi produse de sânge. Necesarul există pentru că marea majoritate a interventior chirurgicale sunt de urgenţă. În loc de 2110 unităţi de sânge recepţionate din toate centrele Moldovei în aceeaşi perioadă aprilie, mai, iunie din 2019 anul acesta am primit doar 824. Sunt intervenţii chirurgicale şi ortopedice amânate 24/48 h. Rugăm populaţia sănătoasă să doneze şi să ajute!”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași.

În ultimele luni, numărul ieșenilor care aleg să doneze cantitatea de 450 ml de sânge este unul insuficient pentru necesitățile spitalelor din Iași. Din ce în ce mai puțini ieșeni se prezintă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe toți ieșenii să întindă o mână de ajutor pentru cei neajutorați, aflați pe paturile de spital, care au nevoie de intervenții chirurgicale sau tratament.

Beneficiile donatorului

Media zilnică, în ultima perioadă, este de apoximativ 50 de persoane, un număr insuficient pentru a acoperi necesarul din unitățile medicale. Cei care aleg să doneze sânge trebuie să știe ce obligații, dar și ce beneficii au.

„Donatorul primește la cerere, pentru fiecare donare, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării. Totodată, cheltuielile de transport în comun din ziua donării sunt decontate. În cazul în care donarea se face la centrul din localitatea de domiciliu, donatorul are dreptul să-și achiziționeze abonament cu reducere de 50 la sută pentru transportul în comun, pe o perioadă de o lună, pe baza actelor doveditoare”, precizează reprezentanții CRTS Iași.

Adauga un comentariu