Razboi în Ucraina

Cancelarul german consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare a scăzut

Publicat: 08 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancelarul german consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare a scăzut
Cancelarul german consideră că riscul ca Rusia să folosească arme nucleare a scăzut

Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în războiul cu Ucraina a scăzut ca răspuns la presiunile internaționale, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un nou interviu.

Comentariile, publicate joi de grupul media german Funke, au fost postate ulterior de Scholz pe Twitter. El răspundea la o întrebare despre dacă amenințarea escaladării nucleare a fost evitată.

„Deocamdată, am oprit-o”, a spus Scholz.

Rusia „a încetat să mai amenințe că va folosi arme nucleare”

Deocamdată, Rusia „a încetat să mai amenințe că va folosi arme nucleare. Ca răspuns la comunitatea internațională care a marcat o linie roșie”, a continuat el.

Moscova a exprimat un ton diferit la începutul acestei săptămâni: miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că amenințarea unui război nuclear este în creștere și s-a oprit înainte de a se angaja că Rusia nu va fi prima care va recurge la arme nucleare într-un conflict.

„În ceea ce privește ideea că Rusia nu ar folosi mai întâi astfel de arme în niciun caz, atunci înseamnă că nici noi nu am putea fi al doilea care le-ar folosi – pentru că posibilitatea de a face acest lucru în cazul unui atac asupra teritoriului nostru ar fi foarte limitat”, a spus el.

Cancelarul a spus că prioritatea este ca Rusia „să pună capăt imediat războiului și să-și retragă trupele”

Dar Putin a spus că vede arsenalul nuclear rus în primul rând ca un factor de descurajare, mai degrabă decât o provocare.

„Avem o strategie… și anume, ca apărare, luăm în considerare armele de distrugere în masă, armele nucleare – totul se bazează pe așa-numita lovitură de răzbunare”, a spus el. „Adică, atunci când suntem loviți, lovim în raspuns.”

Mai multe din interviu: Scholz a fost întrebat și dacă Germania sprijină deschiderea președintelui francez Emmanuel Macron de a oferi garanții de securitate pentru Moscova în cazul negocierilor de pace. Cancelarul a spus că prioritatea este ca Rusia „să pună capăt imediat războiului și să-și retragă trupele”.

Scholz, care a vorbit săptămâna trecută cu președintele rus, a adăugat că „trebuie să vorbim între noi în ciuda acestei situații groaznice. Pentru ca și Putin să ne audă punctul de vedere iar și iar”.

Adauga un comentariu