Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când a fost construită statuia lui Decebal și unde se află

Când a fost construită statuia lui Decebal și unde se află

08 feb. 2024, 16:08,
în Stiri si curiozitati

Statuia  lui Decebal, regele dac, este un basorelief imens ce se înalță pe o stâncă cu vedere la fluviul Dunărea, între localitățile Eșelnița și Dubova, în vecinătatea orașului Orșova din România. Realizată în perioada 1994-2004, această operă de artă impresionantă, înaltă de 55 de metri și lată de 25 de metri, a fost concepută și finanțată de către omul de afaceri și istoricul amator Iosif Constantin Drăgan.

Cine a coordonat lucrările la statuia lui Decebal

Proiectul a fost coordonat de sculptorul Florin Cotarcea, iar lucrările au necesitat un efort colosal desfășurat timp de zece ani, implicând munca a unsprezece alpiniști specializați. Această sculptură în piatră reprezintă cea mai înaltă din Europa și a doua din lume.

Situl ales pentru realizarea basoreliefului se află în imediata apropiere a orașului Orșova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici, unde Dunărea atinge cea mai mare adâncime, de aproximativ 120 de metri. Dimensiunile fizionomice ale chipului lui Decebal sunt impresionante: ochii au o lungime de 4,3 metri, nasul măsoară 7 metri în lungime și 4 metri în lățime.

Pentru a sculpta această operă de artă monumentală, s-au folosit tehnici tradiționale, precum ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. Munca alpiniștilor-sculptori a fost extrem de dificilă, fiind necesară escaladarea stâncii și lucrul în condiții extreme de căldură și pericol, inclusiv riscul de a fi mușcați de viperele din zonă.

Procesul de construcție a fost marcat de incidente, inclusiv un accident în care o echipă de alpiniști a căzut de pe schele, dar, din fericire, fără a suferi răni grave. De asemenea, datorită fisurării și riscului de prăbușire a nasului lui Decebal, s-a luat decizia de a elimina o parte a acestuia și de a-l reconstrui cu materiale mai rezistente.

Cu toate dificultățile întâmpinate, construcția sculpturii s-a încheiat în anul 2004, reprezentând astfel un tribut impresionant adus ultimului rege al Daciei.

Cine a fost regele Decebal

Decebal a fost ultimul rege al Daciei, un regat antic situat în regiunea ce corespunde aproximativ teritoriului României de astăzi. El a domnit în perioada secolului I d.Hr., fiind cunoscut pentru lupta sa împotriva expansiunii Imperiului Roman și pentru eforturile sale de a-și apăra țara și cultura. Numele său original a fost Diurpaneus, dar ulterior și-a schimbat numele în Decebalus, un nume de inspirație tracică, odată ce a devenit rege. Decebal a fost un lider remarcabil, reușind să unifice triburile dacice sub conducerea sa și să își consolideze puterea în fața amenințării romane.

Una dintre cele mai cunoscute acțiuni ale lui Decebal a fost rezistența sa împotriva încercărilor de cucerire ale împăratului roman Traian. În timpul domniei sale, Decebal a reușit să pună bazele unei puternice confederații dacice și a întărit fortificațiile din regiunea sa, inclusiv cele de pe Munții Orăștiei.

În anul 101 d.Hr., Traian a lansat o campanie militară împotriva dacilor, cunoscută sub numele de Războaiele Daco-Romane. Decebal a condus cu pricepere apărarea împotriva romanilor, dar în cele din urmă, în anul 106 d.Hr., după o serie de confruntări, Dacia a fost cucerită de Imperiul Roman. În urma înfrângerii, Decebal a preferat să se sinucidă decât să cadă în mâinile romanilor, pentru a nu deveni trofeu al triumfului lui Traian.

De-a lungul istoriei, Decebal a rămas un simbol al luptei pentru independență și al rezistenței împotriva cuceritorilor străini în conștiința popoarelor din zona carpatică. Evenimentele din timpul domniei sale și moartea sa au rămas subiecte de studiu și interpretare în istoriografia și mitologia românească, contribuind la formarea identității naționale a României.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`