Sunt mai multe situații în care un psiholog în terapie cognitiv comportamentală poate fi cea mai bună soluție petru tine iar noi ți le prezentăm pe cele mai importante dintre ele.
Prezentare generală
Terapia cognitiv-comportamentală este un tip comun de logopedie (psihoterapie). Lucrezi cu un consilier de sănătate mintală (psihoterapeut sau terapeut) într-un mod structurat, participând la un număr limitat de sesiuni. Terapia cognitiv-comportamentală te ajută să devii conștient de gândurile inexacte sau negative, astfel încât să poţi vizualiza mai clar situațiile solicitante și să le răspunzi mai eficient.
CBT poate fi un instrument foarte util, fie singur, fie în combinație cu alte terapii, pentru a trata tulburările de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) sau o tulburare de alimentație. Cu toate acestea, nu toți cei care beneficiază de terapia cognitiv-comportamentală au o boală mintală. CBT poate fi un instrument eficient pentru a ajuta pe oricine să învețe să gestioneze mai bine situațiile stresante ale vieții.
De ce se face terapie
Terapia cognitiv-comportamentală este utilizată pentru a trata o gamă largă de probleme. Este adesea tipul preferat de psihoterapie, deoarece te poate ajuta rapid să identifici și să abordezi provocări specifice. În general, necesită mai puține sesiuni decât celelalte tipuri de terapie și se face într-un mod structurat.
Terapia cognitiv-comportamentală este un instrument util pentru abordarea provocărilor emoționale. De exemplu, te poate ajuta:
- Gestionezi simptomele bolilor mintale
- Prevenirea recidivelor simptomelor bolilor mintale
- Tratarea unei boli mintale atunci când medicamentele nu sunt o opțiune bună
- Învață tehnici pentru a face față situațiilor stresante de viață
- Identificarea modalităților de control al emoțiilor
- Rezolvarea conflictelor în relații și învățarea unor modalități mai bune de comunicare
- Confruntarea cu durere sau pierdere
- Depășirea traumelor emoționale legate de abuz sau violență
- Confruntarea cu o boală medicală
- Gestionarea simptomelor fizice cronice
Tulburările de sănătate mintală care s-ar putea îmbunătăți cu terapia cognitiv-comportamentală includ:
- Depresie
- Tulburări de anxietate
- Fobii
- Tulburare de stres post-traumatic
- Tulburări de somn
- Tulburări de alimentație
- Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)
- Tulburări ale consumului de droguri
- Tulburări bipolare
- schizofrenie
- Tulburări sexuale
- Teama de abandon.
În unele cazuri, terapia cognitiv-comportamentală este cea mai eficientă atunci când este combinată cu alte tratamente, cum ar fi antidepresive sau alte medicamente.
Cum să te pregătești
Poţi decide singur că doreşti să încerci terapia cognitiv-comportamentală. De asemenea, este posibil ca un medic sau altcineva să sugereze această terapie. Începe după cum urmează:
- Găsește un terapeut. Poţi obține o trimitere de la un medic, un plan de asigurări de sănătate, un prieten sau altă sursă de încredere. Mulți angajatori oferă servicii de consiliere sau recomandări prin programe de asistență pentru angajați. Sau poţi găsi un terapeut pe cont propriu, de exemplu, printr-o asociație psihologică locală sau de stat sau căutând pe internet.
- Înțelege costurile. Dacă ai asigurare de sănătate, afla ce acoperire oferă pentru psihoterapie. Unele planuri de sănătate acoperă doar un anumit număr de sesiuni de terapie pe an. De asemenea, discuta cu terapeutul despre taxe și opțiuni de plată.
- Analizează-ți îngrijorările. Înainte de primă consultație, gândiți-vă ce probleme doriți să abordați. În timp ce puteți clarifica acest lucru cu terapeutul dvs., având o idee despre asta în prealabil poate servi ca punct de plecare.
Îți plac articolele de psihologie? Intră pe putereamintii.ro și descoperă cele mai documentate articole scrise de psihologi si terapeuți!