Prima pagină » Informații utile » Când beneficiezi de pensia din Pilonul 2? Iată în ce condiții se pot retrage banii!

Când beneficiezi de pensia din Pilonul 2? Iată în ce condiții se pot retrage banii!

07 mart. 2025, 12:42,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă te întrebi când beneficiezi de pensia din Pilonul 2, trebuie să știi mai întâi că sistemul de pensii obligatorii administrative privat este reglementat prin Legea nr. 411/2004. Acestea sunt obligatorii pentru persoanele care au până în 35 de ani care sunt asigurate și contribuie la sistemul public de pensii.

România a introdus sistemul de pensii administrative privat în anul 2007, an în care a devenit obligatorie aderarea la un Fond de pensii administrat privat pentru persoanele care aveau până în 35 de ani și opțională pentru cei cu vârsta în 34 și 45 de ani.

Când beneficiezi de pensia din Pilonul 2

Potrivit Legii nr. 411/2004, salariații cu vârsta de până la 35 de ani sunt obligați să își aleagă un fond de pensii administrat privat, în termen de cel mult patru luni de la intrarea în piața muncii. Cei care nu își exprimă opțiunea în această perioadă vor fi repartizați aleatoriu de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) la unul dintre cele șapte fonduri de pensii private obligatorii care funcționează în prezent în România. De asemenea, toți salariații cu vârsta între 35 și 45 de ani care angajează pentru prima dată pe teritoriul României își pot alege, în mod facultativ, un fond de pensii private, fără însă a fi obligați.

Este important de reținut că odată intrat în acest mecanism, conform legislaţiei în vigoare, nu există posibilitatea ieşirii sau retragerii din sistemul de pensii administrate privat. Există însă opțiunea de transfer la un alt fond de pensii, acest drept putând fi exercitat oricând.

De asemenea, o persoană nu poate participa în același timp la mai multe fonduri de pensii administrate privat, ci doar la unul singur. Banii strânși în contul de la pilonul 2 pot fi încasați în următoarele situații: la atingerea vârstei legale de pensionare din sistemul public; în caz de invaliditate, pentru afecțiuni care nu mai permit reluarea activității (invaliditate de grad 1 sau 2).

Cum se face retragerea banilor

Odată îndeplinite condițiile necesare pentru obținerea pensiei din pilonul 2 (atingerea vârstei standard de pensionare sau invaliditatea de gradul I sau II), participantul la pilonul 2 de pensii trebuie să contacteze administratorul fondului de pensii, depunând o cerere de solicitare a plății drepturilor cuvenite. Cererea trebuie să cuprindă opțiunea de plată: fie ca plată unică; fie ca plăți eșalonate, în tranșe egale de minim 500 de lei, pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente: copie act de identitate valabil la data depunerii cererii; decizia administrativă privind acordarea pensiei; pentru invaliditate: certificatul de încadrare în grad de invaliditate; în caz de deces: certificat deces și documente care atestă calitatea de moștenitor.

Ulterior verificării documentelor depuse, în măsura în care toate condițiile sunt îndeplinite, cererea urmează să fie validată. Plata drepturilor se efectuează în maximum 10 zile lucrătoare de la data validării cererii, în caz de plată unică, iar pentru plata eșalonată se stabilește un grafic pe maximum 5 ani, cu rate lunare sau trimestriale.

Transferul banilor se face prin virament bancar sau mandat poștal. Este important de reținut că întreaga procedură nu trebuie să depășească 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii. Pentru multe persoane ajunse la vârsta de pensionare este important să știe când beneficiezi de pensia din Pilonul 2.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Vremea 24 martie - 21 aprilie 2025. Deosebit de cald în următoarele zile, cu temperaturi de peste 22 grade Celsius
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
E obligatoriu din 2 aprilie. Românii care trebuie să-și procure urgent un document important
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Crește valoarea tichetelor de masă 2025. Cât vor primi angajații după majorare
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`