National

Când începe campania de vaccinare anti-HPV

Publicat: 15 nov. 2019

Ministerul Sănătății a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin anti-HPV. Primele 20.000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcțiile de sănătate publică, astfel încât vaccinarea să înceapă în ianuarie 2020, se arată într-un comunicat al instituției.

Acordul cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul pentru o perioadă de patru ani prevede ca numărul dozelor de vaccin anti-HPV să poată fi suplimentat până la 2.100.000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

Campania de vaccinare, care va începe în ianuarie 2020 va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin, se precizează în comunicat.

„Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie. Sunt vizate fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie. Inclusiv cele care au trecut de această vârstă vor fi vaccinate dacă au solicitat. ”, menționează Ministerul Sănătății.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă. Este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația. Să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit. ”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății, potrivit sursei citate.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să solicite informații medicilor de familie și către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea anti-HPV și să transmită aceste informații transparent și corect către părinți.loading...

Adauga un comentariu