Culinar

Cand incepe Postul Craciunului 2019

Publicat: 25 oct. 2019

Totii crestin-ortodocsii trebuie sa stie cand incepe Postul Craciunului in 2019! Acesta este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Calendarul ortodox ne arata ca se lasa sec in seara zilei de 14 noiembrie, insa, cand aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte.

Cand incepe Postul Craciunului in 2019
Postul Craciunului se incheie pe 24 decembrie. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii, dar si de cele 40 de zile petrecute de Isus in desert, unde i-a fost testata credinta, iar Diavolul i s-a aratat, incercand sa-l ispiteasca chiar si pe fiul lui Dumnezeu.

Astfel, crestinii postind 40 de zile, se invrednicesc sa primeasca pe Cuvantul lui Dumnezeu intrupat si nascut din Fecioara Maria. Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia, Izbavitorul.

Postul Craciunului tine 40 de zile
Postul Craciunului este mai usor fata de cel al Pastelui, avand multe dezlegari la peste, ulei si vin. Se da dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin si untdelemn in toate zilele de sambata si duminica.

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 24 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

Prima zi de dezlegare la peste din postul Craciunului este 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, pe 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, pe 6 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, pe 13 decembrie, de sarbatoarea Sfantului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi in care se mananca peste in postul Craciunului este 18 decembrie, de Sarbatoarea Sfantului Cuvios Daniil Sihastrul.

In ultima zi a Postului Craciunului (24 decembrie), numita Ajunul Craciunului, credinciosii il asteapta pe preot ca sa le aduca vestea Nasterii Mantuitorului, cinstind astfel marea sarbatoare care urmeaza.

Adauga un comentariu