Ministerul Educației a anunțat când se afișează rezultatele examenului de Bacalaureat, înainte de contestații, din sesiunea de vară. Notele obținute de absolvenții clasei a 12-a la probele scrise, desfășurate în perioada 26 – 29 iunie, vor fi publicate în centrele de examen, dar și online, pe site-ul dedicat: bacalaureat.edu.ro. Candidații nemulțumiți pot contesta rezultatele în aceeași zi în care le află
Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea de vară, au început luni, 26 iunie, cu Limba și literatura română. La subiectul I, absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic au avut un text la prima vedere de C. Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera”, pe baza căruia au rezolvat mai multe exerciții. La subiectul al III-lea, elevii, atât de la real, cât și de la uman, au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.
Marți, 27 iunie, Bacalaureatul a continuat cu proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie. Miercuri, 28 iunie, s-a desfășurat proba la alegere a profilului și specializării, în cadrul căreia candidații au putut opta pentru una dintre cele zece discipline prevăzute în metodologie: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie și Psihologie. Ultima probă scrisă, cea la Limba și literatura maternă, a avut loc joi, 29 iunie, și a fost susținută de elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.
Când se afișează rezultatele la Bac 2023, conform calendarului oficial
Absolvenții clasei a 12-a vor afla rezultatele la Bacalaureat, înainte de contestații, pe 3 iulie. Notele vor fi afișate în centrele de examen până la ora 12:00. Pentru fiecare candidat care a obţinut cel puţin nota 5 la toate probele scrise de examen se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la respectivele probe.
Examenul național de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise. Comunicarea rezultatelor obținute la Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Pentru comunicarea notelor obținute la examenul național de Bacalaureat, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de bacalaureat care cuprinde codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile „reușit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”, după caz.
Rezultatele finale vor fi publicate în data de 7 iulie. Comisiile din unitățile de învățământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului, cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia.
Rezultatele pot fi văzute online
Primele rezultate la Bac 2023 pot fi consultate și online, pe site-ul dedicat, bacalaureat.edu.ro. Lista de note va fi însoțită de coduri în loc de nume și prenume. Astfel, doar cei care au un cod pot vedea nota din dreptul acestuia.
Măsura a fost adoptată în conformitate cu Regulamentului privind protecția persoanelor fizice, la solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Mai mult, elevii vor putea depune contestație pe 3 iulie, între orele 12:00 și 18:00. Cei nemulţumiţi de notele primite pot solicita recorectarea lucrărilor, depunând contestaţiile în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Acestea vor fi soluţionate între 4 şi 6 iulie 2023.