Actualitate

Când se dau biletele de tratament pentru pensionari. Guvernul a făcut anunțul

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când se dau biletele de tratament pentru pensionari. Guvernul a făcut anunțul
Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar.

Mulți vor să afle când se dau biletele de tratament pentru pensionari. Vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, faţă de 120.000 în 2023. Casa Națională de Pensii a dat publicității lista stațiunilor în care pensionarii pot primi anul acesta bilete de tratament, iar Guvernul a făcut anunțul cu perioada în care beneficiarii pot merge la tratament.

Când se dau biletele de tratament pentru pensionari

Centrul Județean de Pensii Gorj (CJP Gorj) a demarat procesul de repartizare a biletelor de tratament balnear, pentru perioada 9 – 12 mai 2024.

CJP Gorj a primit un număr de 74 de bilete pentru tratament balnear, toate repartizate unităților din subordinea Societății de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă (TBRCM) SA, incluzând destinații precum 1 Mai, Amara, Bala, Buziaș, Geoagiu, Moneasa și Pucioasa.

Din cele 74 de bilete primite, 50 au fost alocate automat, utilizând aplicația SPA, în funcție de punctajul obținut de către solicitanți. Sejurul asigurat prin aceste bilete este de 16 zile, iar beneficiarii sunt obligați să se prezinte în stațiunea indicată pe bilet. Pentru a ridica biletele de tratament balnear, beneficiarii trebuie să se legitimeze personal, iar în cazul în care titularul nu poate fi prezent, acesta poate desemna o altă persoană prin procură autentificată. Celelalte județe vor stabili tot în luna mai distribuirea biletelor de tratament.

Există anumite servicii de SPA decontate de CAS, însă puțini români știu asta. Tratamentul balnear este un tratament medical de reabilitare, care este utilizat în principal pentru reumatologie cronică, ortopedie, neurologie și boli vasculare. Datorită importanței tratamentului balnear în îngrijirea de reabilitare, costul unor tratamente este subvenționat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Aceste tratamente sunt recomandate pe baza unei rețete de la un medic autorizat și necesită o fișă de tratament.

Multe stațiuni balneare au un medic balnear, astfel încât pacienții pot chiar să facă o programare pentru o examinare la fața locului. Acestea sunt serviciile care pot fi acoperite de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate: băi galvanice, băi sau pensulaţii cu parafină, duş subacval, băi minerale, împachetare generală cu nămol și multe altele.

Cine poate beneficia de bilete de tratament

Guvernul a aprobat la final de ianuarie majorarea numărului de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora. Vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, faţă de 120.000 în 2023.

Beneficiarii sunt aceiaşi ca şi în anii trecuţi, și anume pensionarii de invaliditate, persoanele care au fost persecutate pe motive poltice în perioade de dictatură, veteranii de război sau văduvele acestora, persoanele cu handicap.

Pensionarii care doresc să obţină bilete de tratament trebuie să depună o cerere tip, cuponul de pensii, o declaraţie pe proprie răspundere că nu au alte venituri în afară de pensia respectivă şi un bilet de trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie.

Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar. Potrivit noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea merge împreună la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament.

De asemenea, un proiect de lege aflat la Senat acordă un nou drept pacienților și anume terapia durerii. 70% dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută, spun cei care au scris proiectul de lege. Mulți au îndurat suferința, până când medicii au găsit și tratat cauza. Proiectul de lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să înlăture durerea cauzată de o boală. Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. Tratarea durerii necesită, de multe ori, implicarea mai multor specialiști. Dacă proiectul de modificare a legii sănătății va trece de votul Parlamentului, acest serviciu medical ar putea fi decontat din fondurile Casei de Asigurari de Sănătate.

Adauga un comentariu