Stiri si curiozitati

Când se plantează trandafirii sub sticlă: Ce ne sfătuiesc horticultorii

Publicat: 19 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când se plantează trandafirii sub sticlă Ce ne sfătuiesc horticultorii
Butășirea este omodalitate de înmulțire a tranfdarilor foarte răspândită printre grădinari

Una dintre cele mai cunoscute metode de înmulțire a trandafirilor este butășirea. Horticultorii ne spun când se plantează trandafirii sub sticlă sau sub pet.

Această modalitate de înmulțire a tranfdarilor este foarte răspândită printre grădinari deoarece are o rată foarte de mare de succes.

Pentru a putea face asta și voi acasă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi pe care ni le dau specialiștii în horticultură, aspecte tehnice ce vă vor ajuta să obțineți rezultatul scontat.

Această metodă este foarte des folosită deoarece se poate aplica la toate tipurile de trandafiri, inclusiv cei pentru dulceață.

Când se plantează trandafirii sub sticlă: Cum alegi butașii

În momentul în care v-ați decis să faceți butășirea trebuie să aveți în vedere faptul că pentru această procedură trebuie alese tulpini care nu sunt complet mature, dar nici foarte tinere. Acestea trebuie să fi avut o floare în vârf, iar folosirea ei poate fi făcută și după ce și-a pierdut petalele.

Recoltarea butașilor se face la sfârșitul varii – începutul toamnei, când vremea începe să se răcorească, undeva în perioada 20 august – 10 septembrie, după prima înflorire.

Pentru a tăia butașii este indicat să folosiți o foarfecă de grădină sau, dacă nu, un briceag foarte bine ascuțit. Important este să aveți grijă să lezați cât mai puțin țesutul.

Butașul este indicat să aibă o lungime de aproximativ 12-14 centimetri, dar cel mai mult contează faptul ca acesta să aibă 5 noduri. Ideali pentru butășire sunt butașii cu călcâi, dar se pot utiliza și butași simpli.

După ce ați tăiat viitorii butași, aceștia trebuie puși în apă, pentru a nu risca să se deshidrateze.

Cum se fasonează butașii

Pe urmă se fasonează butașii, adică se înlătură floarea din vârf, frunzele și spinii cu ajutorul unui briceag. Foarte important este să nu îndepărtați complet frunzele, deoarcee acestea produc substanțe care hrănesc butașul. Indicat este să lăsați doar perechea de frunze din vârf. Cu cât are mai puține frunze, cu atât butașul va concetra energia spre emiterea rădăcinilor..

Tăietura se face imediat sub nod, în unghi de 45 de grade, după care trei dintre noduri se îngroapă în pământ, în timp ce celelalte două trebuie lăsate afară. Foarte improtant în această etapă este ca substratul în care se plantează butașul să fie reavan. Horticultorii ne sfătuiesc ca înainte de plantarea butașilor de trandafir să se facă un tratament cu un stimulator de înrădacinare.

Înainte de plantare, pământul trebuie săpat, dupa care se nivelează și se mărunțește fin cu ajutorul unei motosape echipate cu freză sau cu grebla.

Trandafiri puși sub sticlă sau sub pet

Dupa plantare, butașul de trandafir se așază sub o sticlă sau se acoperă cu un pet tăiat, pentru a fi protejat. Sticla sau pet-ul se bagă în pământ aproximativ 1-2 cm. Folosirea sticlei sau a pet-ului are rolul de a crea un mediu umed în jurul butașului. Astfel vom reuși să împiedicăm deshidratarea butașului. În plus, această sticlă sau pet are rolul de a proteja butașul de frigul din timpul iernii.

Udarea se face de jur imprejurul petului, astfel incat pamantul sa nu se usuce niciodata de tot.

Primăvara, după data de 10-15 aprilie, se îndepărtează sticla sau pet-ul. Dacă ați folsoit o sticlă cu dop este recomandat ca întâi să înlăturați dopul, după care la o săptămână să scoateți și sticla.

Adauga un comentariu