Stiri si curiozitati

Când se scrie â sau î. Cu siguranță nu știai asta

Publicat: 08 mai 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Când se scrie â sau î. Cu siguranță nu știai asta
„â” se folosește în interiorul cuvântului

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată dacă să pui â din a sau î din i. Astăzi a venit timpul să afli când se pune â din a și î din i și ce alte cuvinte mai pot crea astfel de confuzii.

 Â sau Î. Cum se scrie corect

Pentru a lămuri orice confuzie legată de cele două litere „î” și „â”, iată regulile de folosire ale acestora: „â” se folosește în interiorul cuvântului: fân, mâncare, cadână, cântec, râu, brânză, fărâmă, dânsa iar „î” se folosește la începutul și finalul cuvântului: înger, în, însumi, început, însă, își, îmi, a coborî, a pârî, a tăbărî, a hotărî, a doborî.

De asemenea, „î” se folosește și în interiorul cuvântului, în cazul cuvintelor formate prin prefixare: neîncetat, neînsemnat, preaînalt; NU vom scrie niciodată: „Vreau să mănînc o ânghețată”, ci „Vreau să mănânc o înghețată”.

O mare greșeală des întâlnită în scriere, mai ales în reviste și rețele sociale, o reprezintă scrierea verbului „a fi” la persoana I, singular: EU SUNT.

Varianta corectă și singura de altfel este: EU SUNT (atât în scriere, cât și în pronunție). Sunt greșite variantele „EU SÎNT”, dar mai ales „EU SÂNT”.

Ce alte reguli de gramatică trebuie să respectăm

De asemenea, pe lângă ”î” sau ”â” mai există câteva cuvinte care îți pot da la fel de multe bătăi de cap.

Cuvântul Weekend te poate pune de asemenea la mare încercare dar și sintagma ”Scri sau scrii” te poate pune în dificultate atunci când scrii un mesaj sau un document important.

Comentarii
Adauga un comentariu