Securitatea și siguranța la locul de muncă sunt chestiuni de bază pe care fiecare angajator trebuie să le asigure angajaților săi. Un domeniu vast, cu aplicabilitate pe multiple planuri, acesta trebuie lăsat în mâinile profesioniștilor care dețin expertiza necesară pentru a asigura un cadru sigur de lucru. Din categoria verificărilor periodice ce trebuie efectuate pentru a minimiza pe cât posibil orice risc face parte și PRAM, care are rolul de a preveni electrocutarea personalului care utilizează instalația electrică și echipamentele de lucru. Obține servicii de verificare PRAM de la Outstand și asigură un mediu de lucru sigur pentru angajații tăi.
Ce înseamnă PRAM?
O verificare anuală a prizelor de împământare și paratrăsnetelor, PRAM se realizează cu scopul de a elimina orice risc de electrocutare, a preveni incendiile și a evita distrugerea aparaturii electrice ca urmare a unor eventuale defecțiuni. Determinarea neconformităților de funcționare a acestor elemente de către organe specializate este o practică absolut necesară pentru ca acestea să poată fi remediate în timp util și a evita astfel orice pericol. Măsurarea rezistenței de dispersie a instalației de pământare și paratrăsnetului este în fapt verificarea PRAM și aceasta se realizează doar de către profesioniști autorizați, cu ajutorul unor aparate speciale.
Ce spune legislația referitor la verificarea PRAM?
HG 1146/2006 Anexa 1 pct. 3.3.16.2. determină caracterul obligatoriu al acestor verificări. Pe această cale se impune faptul că orice instalație sau echipament electric ce urmează a pus în funcțiune în instituție trebuie verificat în detaliu încă dinainte de a fi montat. Mai apoi, sunt necesare alte verificări periodice în exploatare, pentru a putea determina dacă funcționează conform ori sunt necesare reapariții. Verificările PRAM se realizează și după orice modificare sau reparație realizată la rețea, iar în urma acestora se emite un buletin care atestă faptul că fiecare element funcționează în mod corespunzător și nu există niciun risc la utilizare.
De asemenea, legea prevede și anumite intervale de timp pentru fiecare tip de instalație la care trebuie efectuată o nouă verificare pentru a-i putea determina buna funcționare. Aceasta o poți afla fie direct de la firma cu care colaborezi pentru efectuarea verificărilor, fie prin studierea cadrului legal, în cazul în care cunoști cu exactitate ce tip de instalație ai în vedere. În principiu, în funcție de gradul de risc vizat, verificarea se face cel mai des de două ori pe an, în cazul mediilor foarte periculoase, o dată pe an sau o dată la doi ani, în medii obișnuite de lucru, existând totuși și câteva mici excepții de 5 sau chiar 10 ani.
Ce se întâmplă în lipsa unui buletin PRAM?
Deținerea unui buletin PRAM care să ateste neconformitățile depistate în urma verificărilor de specialitate este obligatorie pentru orice companie. Legea 319/2006, Legea Securității și Sănătății în Muncă, art. 39 (9.f) atestă faptul că lipsa buletinului poate atrage sancțiuni financiare de până la 10.000 lei.
La cine poți apela pentru certificarea PRAM?
Este esențial ca fiecare verificare să fie realizată în mod profesionist de către persoane acreditate în acest sens. Pentru a evita orice risc, se recomandă colaborarea cu firme specializate în tot ce înseamnă siguranța la locul de muncă și oferă implicit și servicii de verificări PRAM. Outstand Safety Solutions este o astfel de firmă care te poate ajuta în conturarea unui cadru de muncă sigur din toate punctele de vedere. Vei obține efectuarea tuturor procedurilor necesare, urmată de eliberarea certificării PRAM care îți oferă siguranța faptului că toate echipamentele și instalațiile electrice funcționează conform standardelor universale de calitate și siguranță.
Elimină orice risc la locul de muncă cu ajutorul serviciilor complete de securitate și siguranță oferite de Outstand!