Actualitate

Carantină prelungită cu 7 zile în Alba. DSP propusese altceva

Publicat: 01 dec. 2020
Centrul orașului Alba Iulia
Centrul orașului Alba Iulia

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a luat hotărârea de prelungire cu 7 zile a carantinei pentru Alba Iulia, Blaj și Ciugud.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a întocmit și trimis spre Inspectoratul Național de Sănătate Publică (INSP) analizele de risc aferente localităților Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud. DSP Alba a propus carantină parțială respectiv intensificarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu SARS COV 2 în funcție de incidența cazurilor de îmbolnavire înregistrată pentru fiecare UAT în parte.

INSP a avizat favorabil aceste analize cu excepția UAT – ului Cugir (incidentă 6,50) pentru care a și dispus măsura carantinării (stabilită prin HCJSU nr. 78 din dată de 30.11.2020).

Director DSP Alba: „Propunem CJSU Alba suspendarea stării de carantină în aceste localități“

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a scris pe pagina sa de Facebook, înaintea luării decizie, că analizele de risc efectuate indică „un trend descendent constant al îmbolnăvirilor”.

„La 14 zile după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis intrarea în carantină a localităților Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud, DSP Alba a întocmit analizele de risc ale acestor localități, în baza datelor obținute pe durata stării de carantină. Aceste date ne indică o îmbunătățire a contextului epidemiologic și un trend descendent constant al îmbolnăvirilor. Concluziile acestor analize ne permit să propunem CJSU Alba suspendarea stării de carantină în aceste localități”, a scris Alexandru Sinea pe pagina sa de Facebook.

Carantină prelungită pentru trei localități

Prin recomandarea din partea INSP de revizuire a analizelor întocmite pentru UAT – urile cu incidența mare ( Blaj – 10,01, Alba Iulia – 8,29, Ciugud – 10,72) specialiștii DSP au revizuit și au retransmis analizele respective.

INSP a formulat avize de ridicare carantină cu următoarele precizări:

– scopul carantinării nu și-a atins scopul;

– acumularea unui scor mai mare pentru criteriile majore;

– rată de infectare se menține peste nivelul de alertă;

– presiunea pe sistemul de îngrijiri rămâne mare, gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile AȚI cât și pe secțiile COVID depășind peste 90 %.

– este preconizată o descreștere în următoarele zile urmată apoi de reluarea unui trend ascendent;

– reanalizarea în cadrul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Alba.

Măsuri restrictive pentru localitătile cu incidență crescută

Luni, 30 noiembrie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit în ședința extraordinară a aprobat prin HCJSU nr. 79 mai multe măsuri restrictive pentru localitătile cu incidență crescută (Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Ocna Mureș, Abrud, Ocna Mureș, Teiuș, Almasu Mare, Berghin, Câlnic, Ciugud, Craciunelu de Jos, Garda de Sus, Noslac, Rimetea, Roșia Montană, Sancel, Sântimbru, Sasciori și Sugag) în acord cu HG nr. 967/2020 – privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu dată de 14.11.2020.

Având în vedere Avizele transmise în dată de 30.11.2020, respectiv recomandările INSP referitor la faptul că „măsură carantinarii nu și-a atins scopul” la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizarii aspectelor sesizate și supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a măsurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidentă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia și Ciugud.

Această decizie de reanalizare are la baza inclusiv faptul că în municipiul Alba Iulia este preconizată o afluență mare de public ocazionată de sărbătorirea zilei naționale a României, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus atât pentru locuitorii uat-urilor vizate cât și pentru persoanele care vin din alte localități.

Adauga un comentariu