Local

Caravana medicală AUR ajunge la Iaşi. De ce tipuri de analize gratuite vor beneficia ieşenii – VIDEO

Publicat: 26 iul. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Caravana medicală AUR ajunge la Iaşi. De ce tipuri de analize gratuite vor beneficia ieşenii - VIDEO
Ieșenii vor beneficia de analize gratuite

Deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță și dr. ist. cercetător Corneliu Ciucanu, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană – Academia Română, respectiv președintele organizației județene AUR Iași, au făcut un anunț în cadrul emisiunii BZI LIVE cu privire la caravana medicală AUR.

Reprezentanții AUR Iași, anunț despre caravana medicală

Cei doi reprezentanți AUR Iași au menționat că în localitățile Roșcani, Podu Iloaiei și Ungheni va ajunge caravana medicală.

„Sistemul de sănătate şi de învăţământ sunt cele mai importante două sisteme din România. Caravana medicală AUR derivă din programul nostru de guvernare. Şi-a propus ca în fiecare oraş să se înfiinţeze câte o policlinică sau un spital şi să ofere servicii medicale la toate specialităţile, nu doar la câteva. Când am mers pe teren, la Podu Iloaiei am observat asta. La Hârlău sunt probleme. Tg. Frumos stă mai ok la capitolul ăsta. În comunele mari ar trebui măcar să avem o policlinică, avem dispensare dar nu sunt toate specialităţile. Oamenii trebuie să bată drumuri către unele zone pentru a-şi rezolva problemele medicale. AUR a promis de la început când a intrat în Parlament că va folosi subvenția publică pentru a înfiinţa un spital. Bineînţeles, legislaţia nu ne permite să facem acest lucru, nici suma alocată şi strânsă până acum pentru a construi un spital care e de ordinul sutelor de milioane de euro. Noi avem doar în jur de 10 milioane. Soluţia convenită şi găsită de specialiştii noştri din comisia de sănătate şi juridică este cea a unui spital mobil. Acesta va circula dintr-o localitate în alta. În jur de trei localităţi din fiecare judeţ al României va ajunge. La Iaşi vor fi Roşcani, Podu Iloaiei şi Ungheni. Acolo unde am mers oamenii îşi doresc şi întreabă şi de ce nu este peste tot”, a menționat deputatul Cristian Ivănuță.

Ieșenii vor beneficia în mod gratuit de analize de sânge, ecografii și consult oftalmologic.

„Putem spune că acţiunea este bine primită acolo unde am fost, mai ales în comunele apropiate de punctele în care va poposi caravana. Am anunţat cetăţenii şi le-am transmis dată. Au fost încântaţi, au apreciat efortul nostru. Ne-am prezentat activitatea, le-am spus rolul nostru şi când le-am zis de caravana s-au înseninat la faţă. Am discutat despre sănătate şi le-am menţionat că AUR face activităţi pe care alţii nu le-au făcut în ani de zile. Cetăţenii care vor veni vor beneficia de analize medicale de sânge, nu foarte complexe, toate tipurile de ecografii şi avem şi un cabinet de oftalmologie. Am fi vrut să avem şi un cabinet de stomatologie, dar nu ni s-a aprobat. Oamenii nu fac analize, nu au posibilitatea. Poţi depista anumite tipuri de boli prin ecografii care nu le poţi descoperi din sânge”, a transmis deputatul AUR de Iași, Cristian Ivănuță.

Dr. ist. cercetător Corneliu Ciucanu, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană – Academia Română a ținut să precizeze că în România, din păcate, este nevoie de o tragedie mereu pentru a porni un sistem.

Comentarii
Adauga un comentariu