International

Care au fost condițiile pentru care au făcut pace Siria și Turcia

Publicat: 18 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care au fost condițiile pentru care au făcut pace Siria și Turcia

Vicepreşedintele american Mike Pence la Ankara a anunțat, joi, că ofensiva militară împotriva Siriei, din partea armatelor turce, va înceta timp de cinci zile. Potrivit oficialului american, condiția unei păci definitive este de ca forțele kurde să se retragă din sectorul vizat în acest interval de timp.

Pentru a permite o retragere a forţelor kurde în interval de 120 de ore, ofensiva turcă va fi complet oprită.

Negocierile pentru această pace au avut loc între Pence şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, şi au durat patru ore.
Forţele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, care ar urma să se transforme la final în „zonă de securitate”.

Numită „Izvorul Păcii”, ofensiva turcă împotriva forţelor kurde YPG în nordul Siriei, lansată pe 9 octombrie, a provocat un val de indignare la nivel internaţional.

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a confirmat acest acord.

„Suspendăm operaţiunea, nu îi punem capăt”, a declarat Cavusoglu presei.

„Putem opri operaţiunea numai atunci când forţele kurde se vor fi retras complet din regiune”, a adăugat el.

Occidentalii susţin miliţiile YPG pentru rolul lor crucial în lupta împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI). Ankara le califică drept „teroriste” din cauza legăturilor lor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angrenat într-o luptă de gherilă în Turcia din 1984. Mike Pence a anunţat că sancţiunile SUA vor fi ridicate atunci când Turcia va încheia complet ofensiva, în conformitate cu acordul încheiat joi.

Adauga un comentariu