Prima pagină » Informații utile » Care este cea mai bună soluție pentru rugină? Iată care sunt metodele simple și la îndemână!

Care este cea mai bună soluție pentru rugină? Iată care sunt metodele simple și la îndemână!

06 mart. 2025, 12:00,
Redacția BZI în Informații utile

Când pe un obiect din metal rămâne apă mai multe zile la rând, începe procesul de oxidare, moment în care trebuie să știi care este cea mai bună soluție pentru rugină. Pentru că rugina nu înseamnă neapărat că s-a stricat și că nu-l mai poți folosi. Necesită un pic mai mult efort, dar există metode prin care o poți curăța de pe suprafețele din metal.

Rugina nu are legătură, neapărat, cu calitatea metalului din care este făcut un obiect. Este un fenomen normal, chiar dacă neplăcut și apare când obiectul de metal stă în umezeală sau vine în contact cu apa. Iată cum scoți rugina prin metode naturale.

Care este cea mai bună soluție pentru rugină

Atunci când obiectele de metal sunt atacate de rugină, nu este nevoie să renunțăm la ele. Există multiple soluții de a îndepărta petele și urmele de rugină, redând aspectul și utilitatea oricărui obiect de fier, inox sau alte metale.

Bicarbonatul de sodiu este o metodă eficientă de a scăpa de rugina nu foarte severă de pe tigăi, lanțuri și metal mai subțire. Tot ceea ce trebuie să faci este să speli metalul să îl scuturi de apă, apoi să presari bicarbonat peste obiect și asigură-te că ai acoperit toate părțile afectate de rugină.

Lasă bicarbonatul să acționeze aproximativ o oră și apoi curăță cu un burete sau o perie din metal, înlăturând rugina de pe obiect. Clătește cu apă și usucă cu prosopul. Durează aproximativ o oră până poși să începi îndepărtarea ruginei. Cheia stă în folosirea unui burete abraziv sau o perie de sârmă.

O altă metodă este folosirea unei băi de oțet, trebuie doar să scufunzi obiectula afectat de rugină într-un recipient cu oțet alb și să îl lași acolo peste noapte. Scoate obiectul și curăță-l cu o perie sau cu un burete din metal.

Dacă obiectul nu poate fi scufundat, înfășoară părțile afectate de rugină în prosoape înmuiate în oțet. Este o metodă foarte ușoară. Nici nu trebuie să depui cine știe ce efort când cureți rugina, după ce ai scos obiectul din oțet.

Lămâie și sare, o altă metodă naturală de curățare

Trebuie să pui un strat generos de sare pe partea ruginită, apoi taie o lămâie în două și stoarce sucul peste sare. Lasă compoziția să stea așa acoperită, apoi curăță rugina odată cu crusta formată. Dacă mai rămân pete de rugină, repetă procedura și alsă compoziția să acționeze încă o oră-două. Clătește cu apă și usucă cu un prosop. Funcționează foarte bine pe cuțitele de bucătărie care au prins câteva pete mici de rugină.

Acidul citric poate că nu este un ingredient pe care să-l ai în casă, însă îl poți găsi în mai multe magazine și în online. Pune câțiva centimetri de apă fierbinte într-un bol și amestecă cu două-trei linguri de acid citric. Pune în compoziția rezultată obiectul afectat de rugină și lasă-l acolo peste noapte.

Dimineața șterge obiectul cu o perie, clătește-l cu apă și apoi usucă-l cu un prosop. Acesta se poate folosi pentru obiecte foarte afectate de rugină, care pot fi scufundate cu totul în soluție fără să li se strice alte componente. De exemplu, dacă obiectul are mânerul vopsit, acidul citric va coroda vopseaua.

Deși sună ciudat, cartofii și detergentul pentru vase chiar funcționează. Taie un cartof pe jumătate și pune detergent pentru vase pe partea proaspăt tăiată. Folosește cartoful ca un burete cu care freci obiectul afectat de rugină, care se va îndepărta cu ușurință. Prin urmare, din toate aceste variante, trebuie să fie și o cea mai bună soluție pentru rugină care te va ajuta să în lupta cu oxidarea obiectelor.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
ANPC a oprit 23 de tramvaie din circulație! Prima reacție a conducerii STB cu privire la neregulile identificate la fața locului
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
Mascaţii s-au întors la Alin Borcan, după ce influencerul a ieşit cu puşca la jurnalişti
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se schimbă regimul vizelor de SUA. Veste rea pentru români
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Cum albești rosturile de la gresie fără efort. Amestecul banal folosit în băile hotelurilor de lux
Dailybusiness.ro
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
RomaniaTV
Cum arăta Anamaria Gavrilă la vârsta de 20 de ani. Șefa POT, în vârstă de 41 de ani, e acum total schimbată!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
💔💔💔BOMBĂ în showbizul românesc! Încă un divorț de răsunet! Cele două vedete s-au separat după un mariaj de 13 ani!
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`