Când pe un obiect din metal rămâne apă mai multe zile la rând, începe procesul de oxidare, moment în care trebuie să știi care este cea mai bună soluție pentru rugină. Pentru că rugina nu înseamnă neapărat că s-a stricat și că nu-l mai poți folosi. Necesită un pic mai mult efort, dar există metode prin care o poți curăța de pe suprafețele din metal.
Rugina nu are legătură, neapărat, cu calitatea metalului din care este făcut un obiect. Este un fenomen normal, chiar dacă neplăcut și apare când obiectul de metal stă în umezeală sau vine în contact cu apa. Iată cum scoți rugina prin metode naturale.
Care este cea mai bună soluție pentru rugină
Atunci când obiectele de metal sunt atacate de rugină, nu este nevoie să renunțăm la ele. Există multiple soluții de a îndepărta petele și urmele de rugină, redând aspectul și utilitatea oricărui obiect de fier, inox sau alte metale.
Bicarbonatul de sodiu este o metodă eficientă de a scăpa de rugina nu foarte severă de pe tigăi, lanțuri și metal mai subțire. Tot ceea ce trebuie să faci este să speli metalul să îl scuturi de apă, apoi să presari bicarbonat peste obiect și asigură-te că ai acoperit toate părțile afectate de rugină.
Lasă bicarbonatul să acționeze aproximativ o oră și apoi curăță cu un burete sau o perie din metal, înlăturând rugina de pe obiect. Clătește cu apă și usucă cu prosopul. Durează aproximativ o oră până poși să începi îndepărtarea ruginei. Cheia stă în folosirea unui burete abraziv sau o perie de sârmă.
O altă metodă este folosirea unei băi de oțet, trebuie doar să scufunzi obiectula afectat de rugină într-un recipient cu oțet alb și să îl lași acolo peste noapte. Scoate obiectul și curăță-l cu o perie sau cu un burete din metal.
Dacă obiectul nu poate fi scufundat, înfășoară părțile afectate de rugină în prosoape înmuiate în oțet. Este o metodă foarte ușoară. Nici nu trebuie să depui cine știe ce efort când cureți rugina, după ce ai scos obiectul din oțet.
Lămâie și sare, o altă metodă naturală de curățare
Trebuie să pui un strat generos de sare pe partea ruginită, apoi taie o lămâie în două și stoarce sucul peste sare. Lasă compoziția să stea așa acoperită, apoi curăță rugina odată cu crusta formată. Dacă mai rămân pete de rugină, repetă procedura și alsă compoziția să acționeze încă o oră-două. Clătește cu apă și usucă cu un prosop. Funcționează foarte bine pe cuțitele de bucătărie care au prins câteva pete mici de rugină.
Acidul citric poate că nu este un ingredient pe care să-l ai în casă, însă îl poți găsi în mai multe magazine și în online. Pune câțiva centimetri de apă fierbinte într-un bol și amestecă cu două-trei linguri de acid citric. Pune în compoziția rezultată obiectul afectat de rugină și lasă-l acolo peste noapte.
Dimineața șterge obiectul cu o perie, clătește-l cu apă și apoi usucă-l cu un prosop. Acesta se poate folosi pentru obiecte foarte afectate de rugină, care pot fi scufundate cu totul în soluție fără să li se strice alte componente. De exemplu, dacă obiectul are mânerul vopsit, acidul citric va coroda vopseaua.
Deși sună ciudat, cartofii și detergentul pentru vase chiar funcționează. Taie un cartof pe jumătate și pune detergent pentru vase pe partea proaspăt tăiată. Folosește cartoful ca un burete cu care freci obiectul afectat de rugină, care se va îndepărta cu ușurință. Prin urmare, din toate aceste variante, trebuie să fie și o cea mai bună soluție pentru rugină care te va ajuta să în lupta cu oxidarea obiectelor.