Magazin

Care este diferența dintre un furnizor de energie și un distribuitor de energie electrică?

Publicat: 28 dec. 2020

Având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2021, va intra în vigoare liberalizarea pieței de energie electrică, este de așteptat să apară mai multe companii în această industrie, dar și ca unele deja existente să înceapă să se dezvolte în brand-uri mari.

De asemenea, distribuitorii de energie vor fi nevoiți să se adapteze noilor reguli de piață pentru a păstra un echilibru comercial.

Iată care sunt principalele diferențe dintre furnizori și distribuitori

Chiar dacă principalii vizați de liberalizarea pietei de energie electrica sunt furnizorii, trebuie cunoscută diferența dintre aceștia și distribuitori. În acest fel, se poate determina cu exactitate responsbilitatea furnizorilor, iar consumatorii vor cunoaște mai bine care le sunt drepturile și obligațiile față de furnizori pentru a ști dacă este necesară schimbarea acestora sau nu.

Ce este distribuitorul de energie electrică și ce face?

Distribuitorul este entitatea comercială care trebuie să se asigure de faptul că energia electrică ajunge în mod corespunzător în gospodăriile consumatorilor. Acesta nu poate fi ales, ci este atribuit unui grup mai mare de consumatori de energie electrică, în funcție de zona locului de consum.

Astfel, orice problemă care apare în cazul serviciului de distributie de energie trebuie raportată către distribuitor și acesta are sarcina de o rezolva în cel mai scurt timp. De asemenea, distribuitorul mai este responsabil cu asigurarea mentenanței și a înlocuirii instalațiilor care asigură accesul la energie electrică a unei anumite zone geografice.

Ce este furnizorul de energie electrică și ce face?

Spre deosebire de distribuitor, furnizorul de energie electrică nu trebuie să se asigure că energia ajunge în gospodărie. În schimb, acesta are un rol comercial, oferind servicii de furnizare și suport clienților. Aceștia emit facturi pentru consumul lunar și pot răspunde întrebărilor venite din partea consumatorilor, referitoare la serviciile de furnizare oferite.

Furnizorul poate fi ales direct de către consumator și, începând cu 1 ianuarie 2021, poate fi schimbat fără vreun cost sau efort suplimentar. În plus, alegerea furnizorului trebuie făcută în funcție de profilul consumatorului și de consumul mediu al acestuia. În acest fel, consumatorii pot opta pentru tariful cel convenabil și cea mai avantajoasă ofertă, pentru nevoile fiecăruia dintre ei.

Cine este mai important?

Atât furnizorul, cât și distribuitorul sunt la fel de importanți.

Cu toate acestea, furnizorul este cel care interacționează mai mult cu consumatorul și îi poate oferi un serviciu potrivit profilului său. De aceea, este important ca fiecare consumator să ia o decizie informată și să aleagă furnizorul potrivit, din piața liberă.

Distribuitorul, în schimb, este obligat să asigure accesul la energie electrică în mod constant în zona în care activează și orice problemă care apare ca urmare a unei distribuții deficitare sau a unor echipamente necorespunzătoare trebuie rezolvată în cel mai scurt timp direct de către angajații acestuia.

 

Comentarii
Adauga un comentariu