Razboi în Ucraina

Care este miza vizitei-surpriză a lui Biden la Kiev

Publicat: 20 feb. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Care este miza vizitei-surpriză a lui Biden la Kiev
Care este miza vizitei-surpriză a lui Biden la Kiev

Vizita lui Biden a constituit un moment extrem de simbolic, venind cu o zi înaintea unui discurs planificat al președintelui rus Vladimir Putin, care marchează aniversarea războiului. Vorbind de la Kiev, Biden a declarat că „războiul de cucerire al lui Putin eșuează”.

„Putin credea că Ucraina este slabă și Occidentul este divizat”, a spus Biden, stând alături de Zelenski.

„Pur și simplu a greșit”, a spus Biden despre Putin. „Un an mai târziu, dovezile sunt chiar aici, în această cameră. Stăm aici împreună.”

O vizită cu mize mari

În timpul discuțiilor lor în interiorul palatului prezidențial, Biden și-a expus motivele pentru care a vizitat capitala Ucrainei, când războiul intră în al doilea an.

„Am crezut că este esențial să nu existe nicio îndoială, deloc, cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina în război”, a spus Biden.

Biden a subliniat că există un sprijin larg, bipartizan, la Washington pentru cauza ucraineană.

„Cu toate dezacordurile pe care le avem în Congresul nostru cu privire la unele probleme, există un acord semnificativ privind sprijinul pentru Ucraina”, a spus el.

„Nu este vorba doar despre libertatea în Ucraina. Este vorba despre libertatea democrației în general”, a spus el, potrivit CNN.

Potrivit consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, Biden s-a concentrat intens pe discutarea lunilor următoare de lupte când s-a întâlnit cu Zelenski.

„Președintele a fost foarte concentrat să se asigure că profită la maximum de timpul petrecut pe teren, despre care știa că va fi limitat. Așa că era destul de concentrat asupra modului în care urma să abordeze conversația sa cu președintele Zelenski și, în parte, asupra modului în care cei doi aveau să se uite cu adevărat pe parcursul anului 2023 și să încerce să ajungă la o înțelegere comună a obiectivelor”, a spus Sullivan.

Un „moment critic” al războiului

Discuțiile lor au loc în ceea ce Sullivan a numit un „moment critic” al războiului. În discuțiile lor, cei doi lideri „au petrecut timp vorbind despre lunile următoare în ceea ce privește câmpul de luptă și despre capacitățile de care are nevoie Ucraina pentru a putea avea succes pe câmpul de luptă”, a declarat Sullivan.

„Au vorbit despre nevoile Ucrainei în ceea ce privește energia, infrastructura, nevoile umanitare de sprijin economic. Și au vorbit, de asemenea, despre latura politică a acestei chestiuni”, a mai spus el.

Biden a fost „entuziasmat” în timp ce a făcut luni o călătorie surpriză în Ucraina, o călătorie pe care Sullivan a descris-o ca fiind „plină de o anticipare reală că acesta este un moment important”.

Biden „a vrut să o facă, în mod caracteristic”

Sullivan a spus că Biden „a vrut să o facă, în mod caracteristic, prin aprofundarea detaliilor, prin cunoașterea particularităților și prin faptul că era sigur că va profita la maximum de fiecare moment”.

Întrebat dacă Biden a fost nevoit să treacă peste cineva din echipa sa de securitate pentru a face călătoria, Sullivan a refuzat să intre în detaliile discuțiilor, dar a spus că „președintele a procedat cu încrederea că echipa sa de securitate a fost capabilă să aducă riscul la un nivel controlabil”.

De asemenea, oficialii Casei Albe nu au vrut să intre în detalii despre logistica călătoriei președintelui, spunând că mai multe detalii vor veni după ce „vor primi undă verde de la cei de la securitate”.

Comentarii
Adauga un comentariu