National

Care este vârsta pe care trebuie să o ai pentru pensie socială

Publicat: 12 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este vârsta pe care trebuie să o ai pentru pensie socială
Vârsta pentru pensie socială coincide cu cea de drept

Dacă te întrebi care este vârsta pe care trebuie să o ai pentru pensie socială, atunci ai ajuns unde trebuie. În acest articol vei afla vârsta și ce este pensia socială. Fiecare persoană care a lucrat minim 15 ani va beneficia de o pensie socială. Adică, de un venit minim garantat, care la nivelul 2023 este un pic peste 1000 de lei.  Indemnizația socială pentru pensionari reprezintă o formă de sprijin social oferită în România persoanelor care îndeplinesc criterii specifice și dispun de venituri reduse.

Beneficiarii acestei indemnizații sunt cei cu pensii modeste, având venituri lunare brute sub nivelul indicatorului social de referință (ISR) stabilit de Guvernul României. Prin acordarea acestei prestații sociale, se vizează susținerea financiară a celor cu resurse limitate, contribuind la îmbunătățirea calității vieții pentru categoriile vulnerabile ale populației pensionare. Indemnizația socială pentru pensionari reflectă angajamentul statului de a asigura un suport adecvat pentru cei aflați în situații financiare precare.

Care este vârsta pe care trebuie să o ai pentru pensie socială

Pensia socială este acordată în conformitate cu anumite criterii de eligibilitate, care cuprind elemente precum vârsta, venitul, starea de sănătate și alți factori. În continuare, vom detalia documentele necesare pentru solicitarea pensiei sociale, locurile unde acestea trebuie depuse și informații esențiale despre această formă de indemnizație.

Condiții necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

  • să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
  • să aibă domiciliul în România;

Femeile au o vârstă standard de pensionare de 62 de ani, urmând să crească progresiv la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Atât femeile, cât și bărbații trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 32 de ani și va înregistra o creștere progresivă până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Bărbații, la rândul lor, trebuie să aibă un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Nu trebuie să confundăm pensia socială cu pensia de handicap de gradul 1 sau  handicap de gradul doi 2, indemnizație ce se poate aduna la venitul actual.

Cum se obține pensia socială

Dacă îndeplinești criteriile menționate anterior pentru a beneficia de indemnizația socială pentru pensionari, aceasta va fi calculată automat. Nu este necesar să depui vreun dosar; tot ce trebuie să faci este să te adresezi Casei Teritoriale de Pensii. Instituția va efectua automat calculele necesare pentru a asigura că pensionarul primește pensia socială, având toate informațiile deja înregistrate în sistem.

Conform Ordonanței de Urgență nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, indemnizația se acordă pensionarilor sistemului public și militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă cuantumul pensiei, cuvenit său aflat în plată, este sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari.

Pentru a beneficia de pensia minimă garantată, nu este necesară depunerea unei cereri din partea pensionarului. Informațiile despre pensia socială vor fi disponibile pe cuponul de pensie. Așadar, în acest articol ai aflat vârsta pentru pensie socială, dar și criteriile de eligibitate.

Adauga un comentariu