Îngrășămintele foliare sunt produse concepute pentru a fi aplicate direct pe frunzele unei plante. Există o serie de avantaje ale utilizării acestora care le-au oferit o popularitate crescută în rândul culturilor de diferite tipuri.
Prin hrănirea foliară, așa cum am menționat, nutrienții sunt absorbiți direct prin frunzele plantei. Își parcurg drumul către rădăcină, dar stimulează și activitatea în frunze, care la rândul său stimulează dezvoltarea rădăcinilor, deoarece planta începe să solicite mai multă apă. Aplicarea îngrășământului foliar poate crește absorbția de nutrienți din sol, încurajând plantele să preia mai multă apă.
Un îngrășământ foliar nu este conceput ca o alternativă la îngrășământul solului, ci mai degrabă ca un supliment care va crește eficiența și va îmbunătăți sănătatea plantelor. Absorbția nutrienților din sol poate fi foarte ineficientă și poate dura câteva zile pentru ca efectele vizibile să apară. Îngrășămintele foliare acționează mai rapid și mult mai eficient, deoarece cea mai mare parte a îngrășământului ajunge în plantă, mai degrabă decât în sol.
Care sunt principalele avantaje ale îngrășămintelor foliare?
- suplimentarea elementelor de nutriție în perioadele cu cerințe maxime;
- împiedicarea sau remedierea carențelor de nutriție, atunci când simptomele sunt observate;
- aplicarea localizată a anumitor elemente nutritive, în doza și la momentul oportun;
- absorbția rapidă a elementelor, comparativ cu fertilizarea radiculară;
- se pot aplica concomitent cu tratamentele pentru dăunători;
- recuperarea rapidă a plantelor ce au fost supuse unor condiții de stres, precum salinitatea mare, seceta, temperaturile scăzute.
- stimularea proceselor metabolice vegetative, cu generarea unor noi lăstari și frunze.
Folosind diferite echilibre nutriționale în fertilizarea foliară, putem controla vigoarea plantelor.
Dacă vigoarea este prea scăzută, putem stimula creșterea mai puternic cu produse bogate în azot. Pe de altă parte, dacă vigoarea plantei este prea puternică (ceea ce are un efect negativ asupra fructelor) putem încetini creșterea. Cum? Prin nutriție foliară cu produse sărace sau fără azot și bogate în potasiu. Acest lucru inhibă puterea de creștere fără a dăuna plantei și stimulează planta să își canalizeze energia către fructe. În cele din urmă, îmbunătățește calitatea fructelor.
Aplicând anumite elemente în momente specifice, stimulăm anumite procese din plantă. De exemplu, putem stimula înflorirea dând bor la momentul potrivit.
Există tot felul de cauze ale problemelor rădăcinilor, precum asfixie, infecții ale solului, nematodele, compactarea solului, boli, niveluri ridicate de sare. Ca urmare, planta nu absoarbe nicio cantitate sau o cantitate nesemnificativă de nutrienți, iar cultura dezvoltă dificultăți.
Cu îngrășămintele foliare compensăm funcționarea defectuoasă a rădăcinilor. La urma urmei, fertilizarea prin frunză nu depinde de rădăcini. În acest fel, planta poate să crească, să se refacă și să devină mai puternică.
În plus, vei lucra mult mai ecologic. Legislația de mediu devine din ce în ce mai exigentă și mai complexă. Fermierii trebuie, așadar, să respecte reguli mai stricte, nu numai pentru pesticide, ci și pentru îngrășăminte. Sunt impuse limite pentru cantitățile de elemente nutritive specifice pe care le poți administra direct în sol. Nutriția foliară poate ajuta aici. Cu un program de fertilizare foliară bine gândit, poți umple golurile aplicațiilor reduse de fertilizare a solului și poți menține producția la un standard ridicat.
Ce îți recomandăm?
Fosal NPK Micro de la ogorul.ro este un îngrăşământ lichid pe bază de fosfiţi pretabil pentru o varietate largă de culturi: pomi fructiferi, viță de vie, legume cultivate în câmp sau în sere, căpșuni, culturi de câmp (grâu, rapiță, floarea soarelui) etc. Poate fi aplicat atât foliar, cât și prin irigare.
sursa foto: https://www.ogorul.ro/p/ingrasamant-fosal-npkmicro-lichid-cu-aplicare-foliara-28kg-eurotsa
Cu nutriția foliară, iei controlul dezvoltării culturii în propriile mâini!
sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1VQXyXUTjOIeVckDS1yXmDVnZXQ0NJDlG/view?usp=sharing